• Start
  • Horeca
  • KHN: horeca heeft behoefte aan flexibiliteit en maatwerk

KHN: horeca heeft behoefte aan flexibiliteit en maatwerk

03-05-2015

Met de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) en de oproep van FNV Horeca een e-mail te sturen aan KHN met ‘ik wil een cao’, is de discussie over de behoefte aan flexibiliteit in de horeca weer in volle gang. Wij zetten voor u op een rij waarom de nieuwe Wwz uiteindelijk negatief uitpakt voor horecamedewerkers; en waarom een cao nu, in tegenstelling tot vroeger, nauwelijks uitkomst biedt – voor werkgevers én voor werknemers.

Wwz mist doel
Met de nieuwe arbeidswet, de Wwz, wil het kabinet tijdelijke werknemers meer garanties bieden op een vaste baan. Bijvoorbeeld door de contractenreeks te beperken: u moet als ondernemer vanaf 1 juli 2015 al na twee jaar of drie tijdelijke contracten een werknemer een vast contract aanbieden. In de praktijk leidt deze regel eerder tot het omgekeerde: werkgevers maken steeds vaker een zakelijke afweging over wat zij hun personeel kunnen aanbieden. Eentje die negatief uitpakt voor het personeel. Want in de zomer heeft u misschien wel genoeg werk te bieden maar in de winter niet. Die situatie wordt niet anders door de uren over het hele jaar uit te smeren. Kortom: de nieuwe arbeidswet leidt tot negatieve keuzes voor werkgevers én werknemers.

KHN wil meer ruimte voor maatwerk
KHN pleit ervoor dat de Wwz wordt aangepast zodat er meer ruimte is voor individuele oplossingen: maatwerk! Ondernemers en medewerkers moeten zelf kunnen beslissen over flexibiliteit. Daarom heeft KHN het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) gemaakt: dit voorziet in verschillende keuzemogelijkheden, die binnen de wet vallen.

Cao: alleen als verschillende ondernemers ermee verder kunnen
Terwijl de cao vroeger nog voordelen bood in de vorm van flexibiliteit en (beperkt) maatwerk, zal een nieuwe cao rekening moeten houden met de nieuwe Wet werk en zekerheid. En dat wordt lastig, want de Wwz houdt nu totaal geen rekening met ondernemers die afhankelijk van het seizoen meer of minder personeel inzetten. Ook in een cao ligt dus niet de oplossing. KHN wil best collectieve afspraken, maar alleen afspraken waarmee elke onderneming echt verder kan. En geen afspraken die voor de ene onderneming of groep medewerkers goed uitpakt en voor andere niet. Maatwerk dus: Wij pleiten voor individuele oplossingen voor een bedrijfstak met zeer diverse bedrijven. Je kunt geen collectieve maatregelen opleggen aan een branche zo divers als de horeca. 

Kortom: KHN vindt dat je de ongewenste effecten van de Wwz niet oplost met een cao. De eindbeslissing zou volgens KHN bij de ondernemer moeten liggen, en niet in een cao.

Bron: KHN