Kenniscentrum Arbeidsrecht en Probaat Expertisecentrum voor werkgeluk geven kennis in Growing Emmen

Maandenlang konden er geen echte seminars gegeven worden, vanwege de coronamaatregelen, en boden we ter vervanging vooral webinars aan. Toch is het fysiek aanwezig zijn  voor velen wel een echte pré en dus is het fijn dat dit nu weer mogelijk is.

In Growing Emmen vond dit eerste seminar van 2021 plaats onder leiding van Jarno Holtman van Probaat en Peter Raven van Kenniscentrum Arbeidsrecht. Naast de organisatoren zijn aanwezig Esther Wiekens van Companium, Marije Louw van Lasaulec, Willem Everts van Dia Licht & Geluid, Denis Assen van Growing Emmen, Lydia Yatsura  en Marina van Worker Solution Growing.

Peter Raven begint het seminar door iedereen op deze zonnige dag welkom te heten in Growing Emmen en iets over zijn bedrijf te vertellen.

Daarna gaat Peter verder over de wet WAB. Sinds 1 januari 2020 is er de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden, de veelbelovende opvolger van de wet WWZ. ‘De WWZ was een gedrocht’, vertelt Peter Raven, jurist en eigenaar van het Kennis Centrum Arbeidsrecht en Raven Advies. ‘Deze wet leidde werkelijk tot Lawyers Paradise: veel was onduidelijk en niet goed ingeregeld.’ Met de WAB wil de overheid de regelingen op het gebied van flexibele arbeid, ontslagrecht en WW duidelijker te maken. Tijdens een bijeenkomst met zeven specialisten uit het werkveld zoomen we in op de mogelijkheden en valkuilen van deze nieuwe wet.

En dat is nodig, want de WAB is bijna niet online te vinden. ‘Dat heeft te maken met het feit dat de WAB een invoeringswet is’ legt Raven uit: ‘Dit betekent dat de wet wijzigingen heeft doorgevoerd in het Burgerlijk Wetboek, titel 10. Het is dus niet een op zichzelf staande wet, maar heeft invloed op allerlei onderwerpen uit al bestaande wetten. Gedegen kennis over deze wet kan je bedrijf veel voordelen opleveren.’

Oproepovereenkomsten

In de WAB is geregeld dat een werkgever een oproepkracht tot 24 uur voor de dienst af mag zeggen. Sommige CAO’s zijn nog niet op de nieuwe wet aangepast omdat ze bijvoorbeeld nog tot 2021 lopen en dus kan het zijn dat deze 24-uurs regeling nog niet van toepassing is. ‘Zolang het CAO niet is aangepast, is de werkgever aan de beurt wanneer hij de oproepkracht te laat informeert over het niet doorgaan van een dienst,’ stelt Raven. ‘Als werkgever moet je dan dus gewoon loon betalen.’ Gelukkig is inmiddels ook vastgelegd dat werkgevers niet eindeloos oproepkrachten middels een oproepovereenkomst mogen laten werken

UITZENDKRACHTEN VERSUS PAYROLL

Een belangrijk element van onderscheiding tussen een payrollovereenkomst en een uitzendovereenkomst is te herkennen aan de wervingsfunctie. Komt de werknemer binnen via het bedrijf zelf? Dan is een payrollconstructie mogelijk. Wanneer de werknemer in dienst is bij een uitzendbureau spreekt men over een uitzendovereenkomst. De uitzendbureaus zitten soms met het handen in hun haar. ‘De voordelen voor bedrijven om middels een payrollovereenkomst te werken zijn groot. Dat betekent dat er minder werk bij de uitzendbureaus ligt. De contracten lijken erg op elkaar en de mazen in de wet die nu gevonden worden om het voor het bedrijf zo voordelig mogelijk te houden confronteert het Kabinet meteen weer met een volgend vraagstuk’, geeft Raven mee als gevolg van de nieuwe invoeringswet.

Ketenregeling

Met de WAB is er een wijziging doorgevoerd in de ketelregeling. Dit houdt in dat het maximaal aantal contracten dat een werkgever en werknemer met elkaar mogen afsluiten drie blijft, maar dat de maximumtermijn van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd gaat terug gaat van twee naar drie jaar. Ook blijft de tussenpoos waarbinnen contracten als opeenvolgend worden gezien op zes maanden staan. Voor uitzendkrachten en seizoensarbeiders kent deze regeling nog weer uitzonderingen. ‘Raven vult aan: ‘En hier zie je dat werkgevers nog wel eens de mist in gaan. Ze sluiten contracten af met werknemers maar vergeten tijdig het contract op te zeggen met als gevolg dat ze de werknemer een contract voor vast dienstverband aan moeten bieden.’

Peter Raven eindigt met het onderwerp ontslagrecht. Raven blikt terug op eerdere ervaringen: ‘Wat je ook doet, probeer ten alle tijde weg te blijven van ontslag op staande voet. In veel gevallen houdt dit niet stand bij een rechter. Er wordt altijd gekeken naar de situatie van de werknemer. Ook als je denkt alles volgens het boekje te hebben gedaan. Bespreek verschillende scenario’s met collega’s en kijk welk pad je het beste kunt bewandelen. Ook zijn er genoeg voorbeelden waarbij een werknemer iets verweten wordt terwijl er eigenlijk een verstoorde arbeidsverhouding door het gedrag van de werkgever aan ten gronde ligt. Blijf altijd zuiver redeneren’, luidt dan ook zijn advies.

Na dit verhelderende verhaal van Peter Raven gaat Jarno Holtman van Probaat verder over werkgeluk en hoe dit in verhouding staat tot mensen mentaal gezond houden.

Werkgeluk

Werkgeluk houdt in dat iemand duurzaam inzetbaar is, vitaal is en momenten van intens geluk in het werk ervaart. Hoe meer iemand de gebieden zingeving, de ander en autonomie ervaart, hoe meer geluk diegene ook in het werk zal ervaren.

Probaat zet zich in voor dit werkgeluk door direct aan te pakken en ontzorgen, waardoor in veel gevallen burn-outklachten eenvoudig te voorkomen zijn.

Positief imago

Als medewerkers goed in hun vel zitten, heeft iedereen hier baat bij: van werkgever tot werknemer tot aan opdrachtgevers/klanten. Dit is het geval wanneer medewerkers meer plezier, minder ongewenste druk en hoge betrokkenheid bij hun werk ervaren. Hierdoor zullen wij ook beter presteren, een hoge belastbaarheid hebben en lager ziekteverzuim. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat het positieve imago van de werkgever zal stijgen.

Burn-outklachten

Van alle medewerkers heeft 1/6 deel burn-outklachten. Wanneer deze medewerkers daadwerkelijk uitvallen, kost dit het bedrijf 110.000 euro gemiddeld, terwijl het voorkomen ervan zo’n 1500 euro had gekost.

Uitgerust

Wanneer iemand goed uitgerust is, zal degene ‘s morgens fit wakker worden, zich veerkrachtig en vitaal voelen, helder kunnen denken en plannen kunnen maken en uitvoeren en zelf-leiderschap tonen door goed voor zichzelf te zorgen en een goede balans tussen in- en ontspanning kunnen vinden.

Iemand die uitgerust is, kan wel gebaat zijn bij de programma’s Werkgeluk en Weldaad.

Wanneer iemand vermoeid is, zal degene moeilijk uit bed kunnen komen, humeurig en wat somber zijn, een gevoel van vermoeidheid en gejaagdheid hebben, minder overzicht hebben en bij een normale werkweek ’s avonds en op de eerste weekenddag nog vermoeid zijn.

Er is dan een geleidelijke overgang naar overbelast zijn. Wanneer iemand overbelast is, zal voor degene normale rust en slaap niet meer voldoende zijn, maar zal het na een week vakantie wel weer op peil zijn. Alles wat erbij komt, voelt als teveel en er is een toename aan herstel-behoefte, een vermoeid hoofd en het gevoel dat alles maar net lukt met lijstjes om alles bij te houden en te onthouden. Iemand zegt dan vaak dingen af die juist energie kunnen opleveren, is klagerig en schuift veel op een ander af of is juist solistisch in gedrag.

Overspannen

Is iemand overspannen, zullen slaapproblemen chronisch worden, maar kan de motor nog wel weer worden aangezet. Er is over het geheel een negatieve attitude, iemand is meer in zichzelf gekeerd en echt contact of samenwerken is lastig. Er is voor de werkweek begint al een gevoel van spanning voor de komende week en overzicht houden is steeds lastiger aan het worden. Daarnaast worden ook alle leuke dingen ‘moet’-dingen, zoals een verjaardag.

Iemand die overspannen is, is vooral gebaat bij het programma Veerkracht en een loopbaantraject.

Burn-out

Iemand met een burn-out, slaapt over het algemeen zonder te herstellen en heeft het gevoel uitgeput te zijn. Simpele dingen zijn al te veel, doordat iemand zich moe en somber voelt. Er is geen interesse meer in anderen en wel angst om weer aan het werk te gaan of anderen te spreken. Een boek of tijdschrift lezen lukt niet meer, iemand denkt vooral van de hak op de tak en heeft slecht organiserend vermogen. Over het geheel doet iemand niets meer, heeft nergens zin in en kan of wil niets meer oppakken door incompetentie.

Iemand met een burn-out is vooral geholpen bij re-integratie en outplacement.

Overspannen

Iemand is overspannen als er tenminste 3 van de volgende klachten aanwezig zijn: moeheid/gestoorde of onrustige slaap/ prikkelbaarheid/ niet tegen drukte of herrie kunnen/ emotionele labiliteit/ piekeren/ zich gejaagd voelen/ concentratieproblemen en of vergeetachtigheid. Daarnaast heeft iemand gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid, serieuze beperkingen in het functioneren en distress, controleverlies en disfunctioneren over het algemeen.

Wat zou helpen?

Medewerkers die overspannend zijn, zijn vooral gebaat bij duidelijkheid & vrijheid (FiF) en aandacht zonder oordeel. Ook kennis & kunde en vertrouwen zijn in deze zeer belangrijk.

Wilt u meer weten over Kenniscentrum Arbeidsrecht of Probaat, neem dan eens een kijkje op hun websites en/of neem contact met hun op. Daarnaast is het ook nog mogelijk bij een toekomstig seminar aanwezig te zijn, hou daarvoor www.evementaanmelden.nl in de gaten.

Recente berichten

DIA Licht en geluid denkt in kansen en mogelijkheden in coronacrisis

Ondanks het feit dat D.I.A. Licht en geluid, verantwoordelijk voor de techniek bij grote evenementen,… Lees verder

oktober 11, 2021

TechID Enginering beveiligt aan de hand van camera’s en sensoren

Met achttien miljoen Nederlanders is het altijd druk, altijd vol. Juist dan groeit de behoefte… Lees verder

oktober 5, 2021

DIA Assen: voor al uw licht, beeld en geluid bij ieder evenement of feest

Onder het motto samen maken we er iets moois van verkoopt en verhuurt DIA al… Lees verder

oktober 5, 2021

Woodtastic de Meubelzaak in Borger

Bent u op zoek naar een nieuw meubelstuk of wellicht zelfs een compleet nieuwe inrichting?… Lees verder

september 20, 2021

Amsterdam kent positief ondernemingsklimaat.

Er is groei, maar ook de uitdaging van het inspelen op veranderingen In Amsterdam zit… Lees verder

augustus 23, 2021

Eerst koffie en dan de oprechte vraag wat iemands wensen zijn…

In Paterswolde schoven zes ondernemers rond de tafel in het sfeervolle Fletcher Familiehotel. Genietend van… Lees verder

augustus 23, 2021