Appartementencomplex op het oude Pet-terrein in Hoogeveen

Bouwmij Hendriks B.V.

In Hoogeveen bouwt Bouwmij Hendriks een in het oog springend woon-horeca-winkelcomplex. Het markante gebouw komt te staan op de locatie, waar tot voor kort boekhandel Pet en de Hoogeveensche Courant waren gevestigd.

Markant gemetseld gebouw

Wonen in een luxe appartement in het stadscentrum is overal populair. Ook in Hoogeveen. In het centrum is een fraai complex in aanbouw, dat in april 2019 zal worden opgeleverd. Het staat op een roemruchte plek: in 1857 begon Claas Pet hier zijn boekhandel, waaruit later de Hoogeveensche Courant is voortgekomen. Uitgeverij, redactie en drukkerij stonden achter de boekhandel. De gebouwen van Pet zijn nu gesloopt en wat doe je dan met zo’n mooie locatie? Inderdaad: bouwen. Niet zomaar iets neerzetten, maar met respect voor de historische locatie en de omgeving een markant gemetseld gebouw in de stijl van de Delftse School. Een gebouw met een winkel/daghorecavoorziening en 24 koopappartementen op de bovenverdiepingen.

Hoog afwerkingsniveau

Een uitdagende klus voor Bouwmij Hendriks, vindt directeur Henk ten Brink. ‘Voor ons als bouwers is zo’n fraai pand altijd iets bijzonders. Ik ben echt onder de indruk van het ontwerp van Friso Woudstra Architecten. In de bouw worden veel natuursteen en andere klassieke bouwmaterialen gebruikt. Het gebouw krijgt een hoog afwerkingsniveau; aan de detaillering wordt veel zorg besteed. Een lust om aan te werken.’

De appartementen variëren in oppervlakte van 80 tot 175 vierkante meter, met ruime loggia’s van tussen de 15 en 25 vierkante meter. Je kunt er twee appartementen samenvoegen tot een penthouse. Elk appartement heeft een eigen inpandige garage op de begane grond. Voor winkel- en dag horeca is een kleine 500 vierkante meter beschikbaar.

De naam van het gebouw, Casquette, is afgeleid van het Franse woord voor “pet” en lonkt bovendien naar de Cascade, het waterkunstwerk voor het gebouw, dat doet herinneren aan de tijden van de verveningen, toen op deze plaats een kanaal lag.

April 2019

De aanleg van de fundering ging niet zonder slag of stoot. ‘We hebben de heiwerkzaamheden moeten stilleggen, omdat die te veel trillingen veroorzaakten. Er kwamen klachten van omwonenden over scheurvorming en deuren die begonnen te knellen. In overleg met de opdrachtgever zijn we toen overgestapt van heien op boren. Zo zie je: je kunt van alles van plan zijn, maar de praktijk stelt je af en toe toch voor verrassingen, waar je dan op moet inspelen. En dat hebben we dus in samenspraak met de opdrachtgever gedaan.’

In april 2019 trekken de eerste bewoners in Casquette, supertevreden met een fraai appartement in een degelijk en deugdelijk bouwwerk van Bouwmij Hendriks.

Bouwmij Hendriks B.V.