• Start
  • Bouw & Wonen
  • Robert Beumer specialiseert zich in passief bouwen en bouwkundig versterken

Robert Beumer specialiseert zich in passief bouwen en bouwkundig versterken

Bouwadvies Beumer

In Appingedam is Beumer Bouwadvies gevestigd. Robert Beumer geeft bouwkundige adviezen, in het bijzonder op het gebied van bouwkundig versterken en passief bouwen. Ondanks de stagnatie van de versterkingsoperatie in Groningen als gevolg van een besluit van minister Wiebes heeft en houdt Beumer het de komende tijd druk.

Bouwkundig versterken

In Groningen rommelt het voortdurend. Niet alleen in de ondergrond als gevolg van de aardgaswinning, maar ook doordat de aanpak van door aardbevingen beschadigde of schadegevoelige gebouwen continu stagneert en strandt op gebroken beloften.

Robert Beumer verzorgt onafhankelijke contra-expertise bij rapportages over aardbevingsschade. Daarnaast geeft hij second opinion op bouwkundige versterkingsplannen, die zijn bedoeld om gebouwen shock-proof te maken door middel van bouwkundige ingrepen. Ook maakt hij technische ontwerpen voor nieuwbouw, verbouwingen en uitbreidingen, voornamelijk voor woningen. Daarbij zorgt hij ook voor constructieberekeningen, energieberekeningen en de vergunningsaanvragen.

‘Als onafhankelijk bouwkundig adviseur sta ik volledig aan de kant van mijn opdrachtgever, de eigenaar van het gebouw. Ik laat me niet inhuren door het Centrum Voor Wonen of de NAM, maar doe contra-expertise en second opinion honderd procent objectief. De afgelopen jaren heb ik het heel druk gehad met opdrachten als gevolg van de aardbevingsschade. Het is nu wat rustiger doordat de minister de rem op de operatie heeft gezet. Maar dat is stilte voor de storm, denk ik.’

Passief bouwen

Beumer’s tweede focus betreft passief bouwen. ‘Ik ben aangesloten bij de Stichting Passief Bouwen, als een van de weinigen in Groningen. Hoe luchtdichter je een gebouw maakt, hoe beter je aan de slag kunt om het energieverbruik zo minimaal mogelijk te houden. Hierbij kijk ik als eerste naar de oriëntatie van het gebouw. Hoe draait de zon? Is er sprake van schaduwen? Daarnaast is isolatie belangrijk, niet alleen van muren, vloeren en daken, maar ook in de beglazing. Als derde komen de technische installaties aan de orde, bijvoorbeeld de ruimteverwarming en de warmwatervoorziening. Voor de oriëntatie, de isolatie en de installaties schets ik dan de mogelijkheden en de effecten op het energieverbruik. Zo kan de opdrachtgever een keus maken voor een nulenergiewoning of zelfs een energieproducerende woning. De extra investering komt bovenop de normale bouwkosten, maar door een lagere energierekening creëer je een hogere aflossingscapaciteit. Een kwestie van rekenen, naast bevlogenheid voor een duurzame wereld.’

De komende jaren wil Beumer de twee fundamenten onder zijn bedrijf versterken: bouwkundige adviezen naar aanleiding van aardbevingsschade en passief bouwen. ‘Van mooie projecten word ik blij, en mijn opdrachtgever ook’ zo besluit hij.

Robert Beumer 4

Bouwadvies Beumer
Weergaven
Voorpagina (eerste niveau) 3412
Tweede niveau 1597
Nieuwsberichten 41631
Deze pagina 4733