Blog: Gouden netwerkadviezen

De Vries-Advies & Training

Netwerken is investeren. Aandachtig luisteren, een rustige presentatie. Niet met de eurotekens in de ogen gaan voor de snelle winst. Want dat is de weg naar lange termijn verlies. Netwerken is op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen. Nieuwe vormen van samenwerking zoeken en ontwikkelen.

Zeven gouden adviezen
Vijf adviezen om direct toe te passen. Twee adviezen om eerst over na te denken.

1. Iedereen is een netwerker
Advies:Zorg voor een goed relatie-informatie-systeem.

Zo sla je je kennis en informatie over je zakelijke relaties toegankelijk op.  Heel Nederland ligt binnen je handbereik. Ieder werkende Nederlander heeft ongeveer 250 belangrijke kennissen. Dat is je vraagbaak. Zij kunnen je doorverwijzen naar 200 andere relaties en die weer naar 100. Zo heb je in twee stappen toegang tot vijf miljoen volwassen Nederlanders.

2. Twintig procent van je relaties bepaalt tachtig procent van je succes
Advies:Stel jezelf geregeld de vraag hoe belangrijk iedere zakelijke relatie voor je is.

Effectief netwerken betekent je tijd, energie en aandacht goed verdelen over je relaties.

3.Een groot netwerk is fijn. Een goed netwerk is beter
Advies:Bedenk wat je relaties je kunnen vertellen en luister. Aan hen verdienen kan altijd nog.

Natuurlijk heeft een groot netwerk nut. Maar levert het je op wat je zoekt? Ons ideaal is een goed netwerk van kennissen met kennis. Zij bieden je contact met de alledaagse praktijk. Zij zorgen voor de signalen uit de markt.

4. Alle relaties hebben formele- en informele kanten
Advies:Concentreer je in een netwerkgesprek eerst op de relatie (toon belangstelling voor de achtergronden en wensen van de ander) en ga dan eventueel gepast over op zaken/informatie.

Netwerken bestaan uit informele- (zoals collega’s, bekende concurrenten) en formele (nog onbekende zakelijke) relaties. Wees je bewust van het feit dat zich achter informele- en formele relaties weer andere netwerken bevinden.

5. Netwerken is samenwerken en ook onderhandelen en soms zelfs conflicten uitvechten
Advies:Evalueer je relatienetwerk geregeld op tegengestelde belangen.

Al samenwerkend kan blijken dat je belangen niet langer parallel lopen. Dan wordt het tijd om je samenwerking te evalueren. Zo nodig ga je opnieuw onderhandelen. Of zet de zaak op scherp. Ga het conflict aan en maak een frisse doorstart.

6. Netwerkmomenten gaat in eerste instantie niet over vriendjes maken, maar draait om informatie uitwisselen in ‘korte’ tijd
Advies:Richt je op ‘korte’ netwerkmomenten waarbij het delen van informatie centraal staat.
Informatie uitwisselen hoeft, zoals bij privé contacten met vrienden, geen uren te duren. In de zakelijke netwerkmomenten deel je informatie en help je elkaar waar je elkaar mee kan helpen. Het zijn in essentie persoonlijke en zakelijke actiemomenten.

7. De netwerk paradox
Advies:Door te geven ontvang je op termijn altijd reactie.

Het is een groot misverstand dat netwerken vooral neerkomt op het ‘benutten’ van anderen. Netwerken is in de eerste plaats een goede relatie opbouwen. Een relatie die is gebaseerd op echte aandacht en interesse in de ander als mens. Het is in eerste instantie geven zonder er direct wat voor terug te verwachten.  Het eventueel ‘benutten’ komt pas op de tweede plaats.

Veel plezier met je toekomstige netwerkgesprekken. Zorg voor een goed humeur. Lach. Toon belangstelling en laat je verrassen door de vele nuttige en aangename gesprekken.

De Vries-Advies & Training