16 en 12 jaar cel voor misdaadduo

02-04-2015

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen heeft het misdaadduo Antonio van der P. en Enise B. donderdag veroordeeld tot zestien en twaalf jaar cel. De twee trokken vorig jaar februari een spoor van geweld door Nederland, dat begon met een roofoverval in het Drentse Echten en ruim twee weken later eindigde met hun arrestatie in een hotel in het Duitse Schwerte.

Het Openbaar Ministerie (OM) had begin maart zestien jaar geëist tegen Van der P. en veertien tegen B.

Volgens de rechtbank hebben Van der P. (26) en B. (20) zich schuldig gemaakt aan onder meer poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing. ,,Ze hebben in kort tijdsbestek een groot aantal zeer ernstige en zeer gewelddadige misdrijven gepleegd'', motiveerde de rechtbank. Van der P. en B. sloegen in februari 2014 toe in Echten (Drenthe), Meppel, Lage Mierde (Noord-Brabant) en op twee plekken in Enschede.

Het duo heeft ,,een ernstige, diepe en vaak ook vernederende inbreuk gemaakt op lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers'', stellen de rechters. Veel van hen zijn nog steeds onder behandeling.

De straf voor Enise B. valt iets lager uit dan de eis van het OM omdat volgens de rechtbank niet in alle gevallen kan worden bewezen dat zij ,,bewust en nauw'' samenwerkte met haar vriend Van der P. B. wordt wel poging tot doodslag verweten bij een vrouw uit Meppel. Die werd door Van der P., om haar te dwingen haar pincode af te geven, met een mes in de lies gestoken.

B. sloeg de vrouw om dezelfde reden met een pan hard op het hoofd, stelt de rechtbank. ,,Dat B. niet heeft gestoken is niet van belang, de handelingen zijn inwisselbaar.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden