Abbott: jihadisten horen thuis in de cel

19-05-2015

SYDNEY (ANP) - Australische jihadisten die er spijt van hebben dat ze naar IS (Islamitische Staat) in Irak of Syrië zijn afgereisd, hebben pech. Premier Tony Abbott zei dinsdag dat aanhangers van de terreurgroep alleen welkom zijn als ze regelrecht naar de gevangenis gaan, schrijft The Sydney Morning Herald.

De Australische regering praat momenteel met drie jihadisten die terug naar huis willen, maar twijfelt erover om ze het land in te laten. De regering is er niet zeker van of ze IS wel echt de rug hebben toegekeerd. Teruggekeerde jihadisten hangt in Australië 25 jaar cel boven het hoofd als is bewezen dat ze hebben gevochten aan de kant van IS of zijn geweest in gebieden waar IS de dienst uitmaakt.

Als het aan Abbott ligt, worden de jihadisten meteen ,,gearresteerd, vervolgd en opgesloten" als ze een voet in Australië zetten, omdat ze zich kunnen ontpoppen tot terroristen. ,,Een misdaad is een misdaad en blijft een misdaad", aldus de premier. ,,Als je naar het buitenland gaat om de Australische wet te overtreden, om onschuldige mensen te vermoorden uit naam van fundamenteel extremisme en om een islamistische moordenaar te zijn, dan zijn wij nauwelijks bereid om je te verwelkomen in dit land."

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden