Alle Nederlanders gelokaliseerd in Nepal

04-05-2015

DEN HAAG (ANP) - Met alle Nederlanders die mogelijk in Nepal waren tijdens en na de aardbeving is inmiddels contact geweest. Dat meldde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag. Er waren zondag nog 23 Nederlanders die nog niet gelokaliseerd waren na de verwoestende aardbeving. ,,Het betekent dat bijna iedereen die zich zorgen maakte over familie, vriend of vriendin, weer gerust kan ademhalen'', aldus Koenders.

Voor zover bekend zijn twaalf Nederlanders gewond geraakt bij de aardbeving en zijn er geen Nederlanders omgekomen, aldus Buitenlandse Zaken. ,,Een Duitse vrouw die al jaren in Kerkrade woonde, is overleden.'' Werd eerst gedacht dat ongeveer 350 Nederlanders in Nepal waren ten tijde van de beving, inmiddels weet Buitenlandse Zaken dat er toen ongeveer 900 waren.

Het heeft even geduurd voordat van iedereen duidelijk waar hij of zij was. Dat kwam onder meer doordat sommige mensen niet in de gaten hadden dat ze werden gezocht door het thuisfront. Er was volgens het ministerie bijvoorbeeld een man die hoog in de bergen zat, geen telefoon of social media gebruikte en die niets van de aardbeving had gemerkt.

USAR

Met diverse vliegtuigen van de overheid en op commerciële vluchten zijn de afgelopen dagen ruim vijfhonderd Nederlanders van Nepal naar huis gevlogen. Dinsdag komt nog een KDC10 van de luchtmacht in Eindhoven aan met aan boord het Nederlandse USAR-team, Belgische hulpverleners en gerepatrieerde Nederlanders.

Buitenlandse Zaken houdt voorlopig nog vast aan de oproep aan Nederlanders in het getroffen land zich te melden. Doordat het ministerie zich baseert op meldingen van reisorganisaties, vrienden en familieleden, kan het zijn dat toch nog niet iedereen is bereikt.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden