Asielzoekers Vluchtgarage slapen op straat

13-04-2015

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van rond de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtgarage verblijft voorlopig zowel overdag als 's nachts op straat in Amsterdam. Daarmee wil de groep volgens haar woordvoerster het probleem van uitgeprocedeerde asielzoekers in de hoofdstad zichtbaar maken.

De circa honderd vluchtelingen maken bewust geen gebruik van de gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening. ,,Want daar kunnen ze alleen slapen. Overdag moeten ze toch weer de straat op'', aldus de woordvoerster maandagavond. ,,Die locaties bieden alleen een schijnoplossing.''

Hun verzoek in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar de asielzoekers kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun land van herkomst, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen.

Arrestaties

De groep verliet maandagochtend de gekraakte parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost, nadat het hof had bepaald dat ze eruit moesten. Daarbij keerden enkelen zich tegen de politie. Een asielzoeker werd aangehouden omdat hij met een stok om zich heen sloeg, een ander bedreigde journalisten met een mes. Een derde man werd gearresteerd omdat hij een agent tegen het hoofd sloeg. De politieman raakte lichtgewond.

Na het vertrek uit de Vluchtgarage togen de asielzoekers naar het stadhuis. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was maandagmiddag echter niet in de gelegenheid om in het stadhuis te praten met de asielzoekers. De gemeente bood de groep tevergeefs een tramkaartje aan naar de gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening. Vervolgens sloten zij zich kort aan bij het studentenprotest, dat gelijktijdig in Amsterdam werd gehouden.

De groep probeert al jarenlang onderdak te krijgen in de hoofdstad. Dat begon in september 2012, toen ongeveer veertig uitgeprocedeerde asielzoekers in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp neerstreek. Het aantal bewoners groeide daarna snel tot ongeveer 130. Daarna vond de groep onderdak in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De asielzoekers brachten in deze zogenoemde Vluchtkerk de winter door. Sindsdien verbleven de asielzoekers onder meer in een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam-West en in een lege parkeergarage, de zogenaamde Vluchtgarage.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden