België blijft twee weken langer op slot

27-03-2020

BRUSSEL (ANP) - De Belgen moeten twee weken langer thuis blijven. De regering van premier Sophie Wilmès verlengt de periode dat het land op slot is tot maandag 20 april en verscherpt de handhaving van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus. Dat is besloten op aanraden van de Nationale Veiligheidsraad en de gezondsheidsexperts, maakte Wilmès bekend op een persconferentie na afloop van langdurig overleg. De situatie wordt tussentijds geëvalueerd en een nieuwe verlenging tot begin mei is niet uitgesloten, zei ze.

De 'lockdown' begon op 18 maart en zou aanvankelijk op maandag 6 april worden opgeheven, de dag dat de Paasvakantie in België begint.

"De wetenschappers melden een vertraging van de groei van de ziektegevallen in ons land, maar ook benadrukken ze dat het te vroeg is om te stellen dat de epidemie onder controle is", lichtte de Franstalige liberale regeringsleider het besluit toe.

Moedig en geduldig

Ze prees de burgers die zich aan de beperkende regels houden en vroeg ze "moedig en geduldig" te zijn. "Zorg goed voor uzelf en anderen." Wilmès richtte zich ook tot de jongeren en had kritiek op lockdownfeestjes. "Als jongere voel je je onklopbaar", maar ze waarschuwde dat zij een gevaar voor de gezondheid van zichzelf en anderen kunnen zijn. Ook bedankte ze uitgebreid de artsen, zorgpersoneel, politie en alle anderen die dag en nacht bezig zijn voor de strijd tegen het coronavirus.

Sinds 18 maart zijn alleen nog essentiële winkels open, moet in principe iedereen thuiswerken, zijn de scholen dicht en geldt een verbod op samenscholing en niet-noodzakelijke verplaatsingen. De grenzen blijven gesloten voor toeristen en dagjesmensen. Tegelijk moedigt de regering de mensen aan naar buiten te gaan om te wandelen of fietsen. "En daarna gaat u naar huis", aldus Wilmès. "Bewegen betekent dus niet uren in een park hangen."

 © 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN