Bestand Jemen beëindigd zonder verlenging

17-05-2015

SANAA (ANP) - Het staakt-het-vuren in Jemen is zondagavond om 22.00 uur (Nederlandse tijd) afgelopen. Het ziet er niet naar uit dat het bestand wordt verlengd, ondanks een oproep van VN-gezant Ismail Ould Cheikh Ahmed. Die wilde dat het bestand met vijf dagen zou worden verlengd.

Het regeringsleger en rebellen van de Houthi-beweging hadden sinds dinsdag een gevechtspauze zodat hulporganisaties voedsel en medicijnen naar Jemen konden brengen. De wapenstilstand werd echter meerdere keren geschonden door het leger, de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en de sjiitische Houthi-strijders. Zo kwamen zeker twaalf burgers om bij gevechten in de plaats Taiz in Zuid-Jemen. Sinds het staakt-het-vuren ten einde is, zijn voor zover bekend nog geen nieuwe gevechten uitgebroken.

In de Saudische hoofdstad Riyad begon zondag een driedaagse conferentie over Jemen en een blijvende oplossing voor de problemen in het verscheurde land. De Houthi-rebellen hebben de gesprekken geboycot, omdat ze vinden dat die in Jemen moeten worden gehouden, schrijft al-Jazeera.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden