Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg

16-09-2019

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. Weigert het bestuur terug te treden, dan krijgt de Amsterdamse middelbare school geen geld meer.

Slob grijpt in op het Haga Lyceum omdat het bestuur volgens de onderwijsinspectie de school en de leerlingen schade toebrengt. Het zou onder meer optrekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren. De waarden van de democratie en de rechtsstaat worden de leerlingen niet bijgebracht. Het bestuur heeft zich verder schuldig gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling en financieel wanbeheer gevoerd. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het bestuur zijn leven betert.

Het schoolbestuur moet daarom plaatsmaken voor een interim-bestuurder, gelast Slob. De minister wil dan wel groen licht geven voor die nieuwe bestuurder, die zijn sporen in het onderwijs moet hebben verdiend. Deze persoon moet later een geheel nieuw bestuur installeren.

Verweerd

Het schoolbestuur heeft de tijd gekregen om zijn leven te beteren en de aangekondigde maatregel af te wenden, zegt Slob. Het Haga heeft zich verweerd, maar die reactie heeft volgens de minister "geen nieuwe feiten opgeleverd". Hij houdt "grote zorgen" over de school.

Het gebeurt zelden dat de minister een schoolbestuur dwingt op te stappen. De directeur-bestuurder van de school, Söner Atasoy, kondigde eerder al aan dat hij niet van plan is op te stappen en in beroep zal gaan tegen de aanwijzing. Volgens hem is er niks mis op zijn school.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN