Bijna tachtig aanvallen op VN-missie Mali

16-05-2015

BAMAKO (ANP) - Blauwhelmen van de VN-missie Minusma bewaken al bijna twee jaar de veiligheid in het verscheurde Mali. Toch worden ze nog geregeld slachtoffer van verschillende aanvallen, blijkt zaterdag uit cijfers van de Verenigde Naties.

Sinds de missie in juli 2013 begon, zijn 35 blauwhelmen gedood en 138 gewond geraakt bij 78 aanvallen die gericht waren tegen Minusma. Zij zijn het slachtoffer geworden van bijvoorbeeld zelfmoordaanslagen, autobommen, raketten, mortieren en zelfgemaakte explosieven. Bij de aanvallen zijn twee Nederlanders omgekomen.

Minusma ging van start op 1 juli 2013 omdat Toearegrebellen het land wilden veroveren. Na de opstand en een militaire staatsgreep kwam er een opmars van groepen jihadisten in het Afrikaanse land. Het is bedoeling dat blauwhelmen Mali stabiliseren en de veiligheid verbeteren. Aan de missie doen momenteel 9142 VN-militairen, onder wie 450 Nederlandse, en 1180 politieagenten mee.

Ondanks de aanvallen zijn er met de missie successen geboekt. Al 7389 Malinese militairen en agenten zijn getraind om jihadisten de baas te zijn. Daarbij zijn bijna 1400 resten explosieven onschadelijk gemaakt en is 3 miljoen vierkante meter van Mali nu vrij van achtergebleven oorlogswapens.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden