'Burgemeester Haaksbergen moet opstappen'

20-05-2015

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen ,,kan maar één ding doen en dat is opstappen''. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost woensdag laten weten in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over het monstertruckdrama vorig jaar in de Twentse gemeente.

De OVV is kritisch over de vergunningverlening door de gemeente en de rol van de burgemeester. Er was weinig oog voor de veiligheid. Volgens Drost had de vergunning nooit mogen worden verleend. Drost had namens een aantal slachtoffers bezwaar gemaakt tegen de vergunning die de gemeente had afgegeven.

Drie mensen kwamen om en 28 anderen raakten gewond toen de monstertruck het publiek inreed.

Het stuntbedrijf van Mario D., dat het monstertruckongeluk in Haaksbergen veroorzaakte, heeft vooraf niet om extra veiligheidsmaatregelen voor de stunt met de zware truck gevraagd. Het bedrijf reageerde niet op twee verzoeken van de organisatie om vooraf het stuntterrein te komen bekijken. Ook bij de opbouw van het stuntterrein en op de dag van het evenement zelf is niet over bijzondere maatregelen vanwege de risico's gesproken.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het woensdag verschenen rapport over het drama, waarbij drie mensen om het leven kwamen en 28 gewonden vielen. Overigens ondernamen twee bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente ook geen actie. De boa's waren op 28 september vorig jaar belast met de algemene controle tijdens de feestdag. De wijkagent van de politie was een nieuwe collega aan het inwerken en heeft het parkeerterrein waar de stuntshow plaatshad, helemaal overgeslagen.

Mario D., eigenaar van M & A Monster Truck Jetcar Racingteam, heeft volgens de OVV veertien jaar ervaring als monstertruckchauffeur. Hij is de enige aanbieder van monstertruckshows in Nederland en verzorgde tien tot twintig voorstellingen per jaar. De feestorganisatie uit Haaksbergen vond het bedrijf op internet. In het bestuur is niet besproken of het vrij kleine parkeerterrein wel veilig genoeg was voor de demonstratie met het voertuig van 1500 pk. De monstertruck werd wel genoemd in de vergunningaanvraag.

Enkele uren voor het drama hadden Mario D. en zijn assistent het terrein geïnspecteerd. Alles was volgens hen in orde. Ze lieten een kraandrijver zes autowrakken op hun plaats zetten. Tijdens de stunt reed de monstertruck met de rechterwielen naast de wrakken. Hoe dat kon gebeuren moet volgens de OVV blijken uit het politie-onderzoek, dat nog niet is afgerond.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden