Cel geeist tegen vrouw die dode moeder meenam

15-06-2015

De officier van justitie heeft maandag 15 juni tegen een 56-jarige vrouw uit Rijnsaterwoude een gevangenisstraf van 367 dagen geëist, waarvan 300 dagenvoorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar. Als voorwaarde bij de voorwaardelijke gevangenisstraf moet de vrouw zich onder andere verplicht laten behandelen en meewerken met de reclassering.

 

In mei vorig jaar startte de politie een onderzoek naar de vermissing van twee vrouwen uit Rijnsaterwoude. Het betrof de toen 55-jarige verdachte en haar demente 80 jarige moeder die zich in de terminale levensfase bevond. De verdachte had een briefje achtergelaten. Hierin stond dat zij met haar moeder zou zijn vertrokken in verband met iets dat zij haar nog zou hebben beloofd. Vanwege grote zorgen om de gezondheid van de 80-jarige vrouw werd door de politie alles uit de kast gehaald om de vrouwen te vinden. Het politieonderzoek strekte zich uit tot Duitsland, Tsjechië en Polen. Via telefoongegevens kon de verdachte worden opgespoord en op 8 juni 2014 worden aangehouden in Nederland. Van haar moeder ontbrak toen nog ieder spoor.

De verdachte verklaarde aanvankelijk dat zij niet wist waar haar moeder was. Ze vertelde dat ze aan haar moeder had beloofd om nog eenmaal naar het huis van haar (groot)ouders in Duitsland te gaan. Na het bezoek aan de Duitsland was verdachte met haar moeder in de auto nog doorgereden naar Tsjechië. Op enig moment zou ze daar in Tsjechië op een parkeerterrein toevallig een Poolse man zijn tegengekomen met een camper. Omdat dat voor haar moeder prettiger zou zijn dan met de auto, was verdachte met de Poolse man overeengekomen dat hij haar moeder tegen betaling naar Nederland zou vervoeren in zijn camper, aldus verdachte. Deze man zou met de camper en haar moeder er in zijn verdwenen.

Tijdens het onderzoek naar de vermissing kwam aan het licht dat verdachte in ernstige financiële problemen verkeerde. Verdachte bleek bang het huis van haar moeder kwijt te raken in verband met deze schulden. Uit verklaringen van onder meer haar 16-jarige dochter bleek dat zij zou hebben gezegd dat zo lang haar moeder niet officieel dood zou zijn verklaard, de uitkering en het pensioen zou worden doorbetaald. Om deze reden had verdachte een plan bedacht om met haar 80-jarige moeder weg te gaan uit Nederland.

Overleden
Enige tijd na de aanhouding van verdachte verklaarde de 16-jarige dochter dat zij erbij was toen haar oma in de nacht van 12 of 13 mei thuis in Nederland was overleden. Daarna zou haar moeder met oma zijn vertrokken en zou haar moeder alles hebben meegenomen om het te laten lijken alsof haar oma nog leefde. Hiermee geconfronteerd verklaarde ook verdachte dat haar moeder in de nacht van 12 op 13 mei 2014 in de woning was overleden en dat zij daarop met het levenloze lichaam van haar moeder was vertrokken naar het buitenland. Ze verklaarde waar ze het lichaam van haar moeder had achtergelaten in een Tsjechisch bos. Vervolgens heeft zij geprobeerd uit handen van de politie te blijven door kentekenplaten te stelen en telkens gebruik te maken van wisselende buitenlandse telefoons. Op basis van deze informatie is op 6 augustus 2014 is het lichaam gevonden in een bos in de buurt van de plaats Harrachov in Tsjechië.

Voor de aanvankelijke verdenking dat de 56-jarige vrouw haar moeder ontvoerd had, de dood ten gevolge hebbend, zijn onvoldoende aanknopingspunten gevonden. Wel is verdachte vervolgd voor het wegmaken van het lijk en het oplichten van de AOW-verstrekker en de pensioenuitkeerder. Verder is zij vervolgd voor het stelen en het helen van kentekenplaten.

Straf
Door het dode lichaam van haar eigen moeder stiekem uit Nederland weg te voeren, en achter te laten in een Tsjechisch bos omwille van haar eigen financiële problemen, heeft verdachte anderen, waaronder haar dochter, de mogelijkheid ontnomen om op een passende wijze afscheid te nemen van haar moeder. Daarnaast heeft deze zaak in de omgeving van Rijnsaterwoude veel opschudding veroorzaakt en de samenleving door de kosten van het zeer omvangrijke politieonderzoek benadeeld.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Deel dit bericht met uw netwerk