• Start
  • Algemeen
  • Celstraffen tot 7 jaar geëist tegen criminele organisatie

Celstraffen tot 7 jaar geëist tegen criminele organisatie

15-06-2015

De vier mannen die ervan verdacht worden samen een criminele organisatie te vormen, hoorden vandaag de strafeis van de officier van justitie tegen hen. Volgens de officier maakten de mannen zich in wisselende samenstelling schuldig aan diefstal en heling van auto’s, hennepteelt, plofkraken, ripdeals plegen en daartoe voorbereidingen nemen. De straf van de verdachte die openheid van zaken gaf en een kleiner aandeel had binnen de criminele organisatie viel daarom lager uit. De geëiste celstraffen liepen uiteen van 18 maanden tot 7 jaar.

Voor een vijfde verdachte, schuldig aldus de officier van justitie aan diefstal van auto’s in Duitsland en onder andere de inbraak bij een juwelier in Purmerend, waarbij ruim 107.000 euro aan goud werd gestolen en andere feiten vorderde de officier van justitie een straf van twee jaar.

Het onderzoek startte in oktober 2013 en was gericht op het opsporen van faciliteerders en plegers van plofkraken. Als eerste kwam een 25-jarige man uit Nieuwegein in beeld die boxen en loodsen op zijn naam had. Deze werden gebruikt voor de opslag van o.a. gestolen auto’s en de handel in hennep en van de activiteiten rond deze boxen en loodsen werden beelden vertoond op de zitting. Het rechercheonderzoek leidde daarna naar de andere vier verdachten, uit Vianen, Zeist, Nieuwegein en Utrecht. De criminele organisatie die zij samen vormden was gericht op hennepteelt, het voorbereiden en plegen van plofkraken, de diefstal en heling van auto’s en het voorhanden hebben van jammers en vuurwapens. De hennepteelt vond plaats in Utrecht en Hilversum. De plofkraken in Beuningen en Wezep.

Andere feiten die lopende het onderzoek aan het licht kwamen betroffen een ripdeal in Utrecht, bedrijfsinbraken in Purmerend, de heling van paspoorten en kentekenplaten, het bezit van vuurwerk en traangasbusjes en oplichting en valsheid in geschrifte. De verdachten hadden verschillende rollen in de organisatie. De Utrechtse verdachte was de spil. De 25-jarige verdachte uit Nieuwegein zorgde voor de opslagruimtes, fungeerde als chauffeur en stond op de uitkijk. De anderen zorgen voor de auto’s en spullen die nodig zijn voor de handel in hennep en het plegen van de plofkraken en ripdeals.

Afhankelijk van de rol en het aandeel van de verdachten in de criminele organisatie en hun documentatie, eiste de officier van justitie de volgende celstraffen: 18 maanden tegen de 35-jarige man uit Nieuwegein, 2,5 jaar tegen de 27-jarige man uit Vianen, 2 jaar tegen de 28-jarige man uit Zeist, 3 jaar tegen de 25-jarige man uit Nieuwegein en 7 jaar tegen de 29-jarige man uit Utrecht. De behandeling van de zaak ter zitting gaat deze week verder met de pleidooien van de advocaten.

Bron: OM

Deel dit bericht met uw netwerk