Defensie keert 2 ton uit voor chroomverf

03-06-2015

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft tot dusver 209.500 euro uitgekeerd aan (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door kankerverwekkende chroom-6-verf. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag in de Kamer.

Het geld is uitgekeerd in het kader van een coulanceregeling voor schrijnende gevallen. Volgens de minister hebben 31 mensen een uitkering gekregen. Er werden 191 aanvragen afgewezen en 232 zaken zijn nog in behandeling. De uitkering varieert van 3000 tot 15.000 euro.

Nog steeds wordt bij Defensie niet conform de laatste stand van zaken van de techniek gewerkt als het om het gebruik van chroom-6 gaat, aldus Hennis. Maar ze benadrukte dat mensen ,,niet onbeschermd worden blootgesteld aan allerhande risico's''. Locaties waar het niet goed gaat, worden aangepast.

Terughoudend

Er zijn volgens de bewindsvrouw geen alternatieven voor chroomverf. Ze stopt niet zoals de SP wil met het gebruik van deze verfsoort. Dan komen hele wapensystemen aan de grond te staan, zei ze. Er zal ,,buitengewoon terughoudend'' met chroomverf worden gewerkt.

Het RIVM doet onderzoek naar het gebruik van en werken met chroomverf. SP en D66 vinden dat dit niet snel genoeg gaat. Ook VVD vindt afronding van het onderzoek voor de zomer van volgend jaar ,,gewenst''. Hennis kan dit niet toezeggen. Ze wil het tempo graag opschroeven, maar wees erop dat RIVM onafhankelijk is.

Bij Defensie hebben zich meer dan 2100 (oud-)medewerkers gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. Meer dan zeshonderd van hen hebben gezondheidsklachten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden