Doden door aanslag Oostenrijkse winkelstraat

20-06-2015

GRAZ (ANP) - In Oostenrijk zijn zeker drie doden en 34 gewonden gevallen toen een man met hoge snelheid inreed op winkelend publiek. De volgens de autoriteiten ,,verwarde man'' reed zaterdag de mensen aan in de plaats Graz met een groene SUV, meldden Oostenrijkse media. Na de aanrijding stapte de man uit en begon hij met een mes te zwaaien. Ook viel hij anderen aan.

Onder de doden zou een kind van 7 jaar zijn. De politie heeft de man aangehouden. Volgens lokale media gaat het om een 26-jarige Oostenrijker met een Bosnische achtergrond. Bij zijn arrestatie viel hij de politie aan. Getuigen zeggen dat de man met ongeveer 100 kilometer per uur de Herrengasse inreed, een winkelstraat in het centrum. In de winkelstraat ontstond grote paniek. Mensen vluchtten gebouwen in. De politie sloot straten in de omgeving af.

Het is nog onduidelijk waarom hij het publiek aanreed. Volgens de politie kampte hij met familieproblemen en leidde hij aan psychoses. De autoriteiten sluiten uit dat het om een terreurdaad gaat.

Burgemeester

De burgemeester van Graz, Siegfried Nagl, was getuige van het incident. Hij zag volgens lokale media in de achteruitkijkspiegel van zijn brommer hoe de auto op de mensen inreed. Hij vroeg mensen die in het centrum van Graz zijn om hun familie te laten weten dat ze in orde zijn.

Hulpdiensten rukten uit met onder andere zestig ambulances en vier helikopters. Vanwege de inzet bij de Formule 1-race op het circuit in het nabijgelegen Spielberg werd dat bemoeilijkt.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden