Doden en gewonden door aardbeving Egeïsche Zee

door | okt 30, 15:10 | Algemeen

IZMIR (ANP/DPA) – Zeker vier mensen zijn volgens eerste schattingen in de Turkse badplaats Izmir om het leven gekomen door de aardbeving in de Egeïsche Zee, vrijdag aan het begin van de middag. 120 anderen raakten gewond, aldus de Turkse Autoriteit voor Rampen- en Noodhulpdiensten (AFAD).

In het westen van Turkije zijn verschillende gebouwen ingestort. Ook liggen er nog mensen onder het puin. Op het Griekse eiland Samos is ook schade.

De Turkse minister van Milieu Murat Kurum zei tegen de tv-zender TRT dat er tot nu toe ook vier mensen uit het puin zijn gered. Volgens de Turkse autoriteiten had de beving een kracht van 6.6. Het epicentrum lag in de Egeïsche Zee voor de Turkse provincie Izmir en ten noorden van het Griekse eiland Samos. Volgens de AFAD volgden na de beving negentien naschokken.

Kleine tsunami

TRT toonde foto’s van ingestorte appartementsgebouwen en stofwolken boven de stad Izmir. Mensen waren in paniek de straat opgerend. Telefoonverkeer was niet mogelijk.

De bevingen waren ook in Griekenland voelbaar. Vooral het eiland Samos werd getroffen, waar er meldingen zijn van schade aan gebouwen. Het kustplaatsje Vathy werd overspoeld door een kleine tsunami. Griekse televisiestations toonden foto’s van de overstroomde kustpromenade, waar het water auto’s wegspoelde. Overstroomde steegjes waren ook te zien op foto’s uit het Turkse district Seferihisar. Volgens de berichten was er daar ook een kleine tsunami geweest.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading