Duitse jihadist roept op tot aanslagen

15-04-2015

HAMBURG (ANP) - De Duitse jihadist Denis Cuspert roept in een video die terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft verspreid, op tot het plegen van aanslagen in Duitsland. Dat meldt de website van het Duitse weekblad Der Spiegel. De ex-rapper, die onder de artiestennaam Deso Dogg enige bekendheid in Duitsland had, zingt in de video van drie minuten een strijdlied waarin de daden van jihadisten worden verheerlijkt. Hun wacht na een zelfmoordaanslag het paradijs.

Op de video zijn beelden te zien van de plegers van de aanslagen in Parijs begin dit jaar. Toen waren de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en een kosjere supermarkt het doelwit. ,,In Frankrijk volgden er daden, de Duitse slapers wachten'', zingt Cuspert, doelend op jihadisten in Duitsland die aanslagen voorbereiden.

Cuspert richt zich volgens Der Spiegel in de video kennelijk vooral op Duitsers die zich tot de islam hebben bekeerd, maar weinig kennis van die godsdienst hebben. Zo is een koran in Duitse vertaling te zien, wat voor streng gelovige moslims zeer ongewoon is. Elke vertaling wordt door hen namelijk als een interpretatie van het heilige boek gezien en dat wijzen ze af.

Cuspert, die zich ongeveer vijf jaar geleden na een bestaan als drugsverslaafde en crimineel tot een uiterst orthodoxe vorm van de islam bekeerde, sloot zich in 2013 bij IS in Syrië aan. Vorig jaar april meldde hij dat in een video.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden