Enkele districten door Afghaanse verzetsgroepen heroverd op Taliban

Gewapende verzetsgroepen hebben in Afghanistan drie districten heroverd op de Taliban. In de provincie Baghlan, ten noorden van de hoofdstad Kabul, is het deze verzetsgroepen gelukt van de Taliban te winnen. Panjshir is de enige provincie die nog niet onder invloed van de Taliban staat en deze provincie grenst aan Baghlan.

Voormalig defensieminister Bismillah Momhammadi van Afghanistan heeft zich ook bij de verzetsgroep aangesloten. Volgens onbevestigde berichten kwamen er bij de gevechten wel 15 Talibanstrijders en zeker 200 verzetstrijders om het leven.

Het is lastig te zetten hoeveel verzet er precies tegen de Taliban is, aangezin de berichten hierover nogal wisselend zijn. Ahmad Massoud, leider van de provincie Panjshir, streed al eerder met succes tegen de Sovjet-troepen en later tegen de Taliban. Ook nu heeft hij beloofd de Taliban uit zijn gebied weg te houden, waarbij hij in een opiniestuk in de Washington Post steun en wapens aan de Verenigde Staten vroeg.
“Wat er ook gebeurt, mijn mujahideenstrijders en ik zullen Panjshir verdedigen als het laatste bastion van vrijheid in Afghanistan. Ons moraal is intact. We weten uit ervaring wat ons te wachten staat. Maar we hebben meer wapens, meer munitie en meer spullen nodig”, schreef hij. “De Taliban zijn niet alleen een probleem voor de Afghanen. Afghanistan zal onder controle van de Taliban een ‘ground zero’ worden van radicaal-islamitische terrorisme.”

Tenzij Massoud hulp krijgt, zal zijn verzet waarschijnlijk niet gaan lukken. De Russische ambassadeur gaf al aan dat verzet tegen de Taliban gedoemd te mislukken is. “Ze hebben geen militaire kansen”, zei de ambassadeur. “Voor zover wij weten hebben ze 7000 gewapende mensen en nu al problemen met brandstof. Ze hebben geprobeerd een helikopter te laten vliegen, maar ze hebben geen brandstof en geen spullen.”

Foto: freepik.com

Recente berichten

FNV presenteert plan voor lokale armoedebestrijding

De FNV presenteert vandaag, op Wereldarmoededag, een plan om armoede ook in het gemeentelijk beleid… Lees verder

oktober 17, 2021

Van Gerwen naar halve finales EK na winst op Price

Michael van Gerwen heeft de halve finales van het EK Darts bereikt door op knappe… Lees verder

oktober 17, 2021

Waarschuwingsschot bij vechtpartij bij tankstation

Arnhem - Agenten kregen rond 3 uur een melding dat er gevochten zou worden bij… Lees verder

oktober 17, 2021

Bijna de helft van de Nederlandse horeca kampt met personeelstekort

Amsterdam – 44 procent van de Nederlandse horeca werkt met minder personeel dan ze eigenlijk… Lees verder

oktober 17, 2021

Ajax wint van Heerenveen en profiteert van puntenverlies Feyenoord

Het puntenverlies van Feyenoord heeft Ajax geen windeieren gelegd. De Amsterdammers wisten zich namelijk na… Lees verder

oktober 16, 2021

Mogelijk verkeerde man veroordeeld voor liquidatie Brunssum

Justitie heropent het onderzoek naar de moord op Sven Prins in Brunssum, omdat een van… Lees verder

oktober 16, 2021