Enorme wateroverlast in Limburg heeft hevige gevolgen

De provincie Limburg heeft te maken met grote wateroverlast door extreme regenval en hoge waterstanden. Huizen, winkels en bedrijven zijn onder water gelopen, auto’s zijn zwaar beschadigd en mensen hebben uit voorzorg hun huis moeten verlaten. De Rijksoverheid staat in nauw contact met de Veiligheidsregio’s en biedt hulp. Rond het middaguur is er wederom een crisisoverleg (informerend MCCb) geweest, in aanwezigheid van onder meer premier Rutte en de minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen. De komende dagen brengen beide kabinetsleden een bezoek aan het getroffen gebied.

Algemeen beeld
De situatie is ernstig; de impact van de wateroverlast is enorm en het gevaar is nog niet geweken nu het hoge water richting het noorden trekt. Veiligheidsregio’s Zuid-Limburg en Limburg-Noord zijn opgeschaald en samen met hulpdiensten, waterschappen en gemeenten wordt met man en macht gewerkt om de wateroverlast en schade zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het kabinet ondersteunt de Veiligheidsregio’s met hulp van Rijkswaterstaat en Defensie. Ook is er nauw contact met onze buurlanden die zijn getroffen; we leven mee met Duitsland, België en Luxemburg en bieden hulp aan.

Het kabinet heeft grote waardering voor de grote inzet van alle hulpverleners. Het is belangrijk dat zij niet voor de voeten worden gelopen. Daarom aan iedereen de oproep: kom níet naar het rampgebied. Blijf weg en zorg dat de mensen daar hun werk kunnen doen.

Tegemoetkoming schade
Het kabinet leeft mee met alle getroffenen, de Limburgers staan niet alleen. De situatie is dusdanig ernstig dat het kabinet spreekt van een ramp. Dat betekent dat besloten is de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (Wts) toe te passen, zodat mensen een tegemoetkoming kunnen krijgen voor geleden schade die niet door verzekeraars wordt vergoed. Op dit moment is er nog veel onduidelijk, de situatie is nog niet stabiel. Maar het kabinet vindt het wel belangrijk nu al deze stap te zetten. Zodra het schadegebied kan worden vastgesteld, kan er ook begonnen worden met het vaststellen van de daadwerkelijk geleden schade en de gemaakte kosten. Het kabinet laat wel al onderzoek doen om inzicht te krijgen in de omvang van de schade.

Grote opgave
De hevige regenval, hoge waterstanden en wateroverlast zorgen voor een uitzonderlijke situatie voor deze tijd van het jaar. In de klimaatbestendigheid van het watersysteem is in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. De huidige situatie maakt duidelijk dat het van groot belang is dat de overheid blijft werken om onze woonomgeving en infrastructuur beter bestendig te maken tegen extreem weer, zoals de regenval van de afgelopen dagen.

Bron: Rijksoverheid; foto: Afbeelding van jplenio via Pixabay

Recente berichten

Celstraffen van 30 jaar in hoger beroep geëist voor de moord op Sven Prins

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep voor het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch tegen alle drie… Lees verder

september 20, 2021

Griepprik voor zwangere vrouwen beschermt zuigelingen

Voor de meeste mensen is griep niet ernstig, maar voor ouderen en mensen met bepaalde… Lees verder

september 20, 2021

Economie Randstad relatief hard getroffen in coronacrisis

20 september 2021 - De economie van de Randstad en met name Amsterdam kreeg stevige… Lees verder

september 20, 2021

Minister Hoekstra wil cashbetalingen van meer dan 3000 euro verbieden

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft in een Kamerbrief geschreven dat hij wil dat… Lees verder

september 20, 2021

Basisschoolklas vanaf nu niet meer naar huis bij coronabesmetting

Vanaf deze maandag hoeft de hele basisschoolklas niet meer naar huis, wanneer een kind besmet… Lees verder

september 20, 2021

Onbenut arbeidspotentieel bestaat voor een derde uit jongeren

In het tweede kwartaal van 2021 behoorden 1,0 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar… Lees verder

september 20, 2021