'Expositie MH17-brokstukken respectloos'

17-04-2015

DEN HAAG (ANP) - Als het klopt dat er MH17-brokstukken worden tentoongesteld in een Russisch museum, dan is dat ,,respectloos, grievend en bijzonder ongepast''. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag desgevraagd gezegd tegen persbureau ANP.

Hij is ,,ontzet door de verontrustende berichten'' in de media en doet navraag bij Russische en Oekraïense autoriteiten of de berichten waar zijn. Ook heeft Koenders de zaak vrijdag en donderdag besproken met verschillende partijen in de marge van de internationale cybertop in Den Haag. Vertegenwoordigers van landen die betrokken waren bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne, hebben daar met elkaar overlegd.

Eerder deze week werd gemeld dat er brokstukken van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines zijn te zien in een museum in de stad Jejsk in de Zuid-Russische regio Krasnodar. Volgens het museum gaat het om delen van de MH17 die de Nederlandse bergers tijdens de ruiming hebben achtergelaten. Ze zouden aan het museum cadeau zijn gedaan door het Oost-Oekraïense dorp Rassypne, waar de cockpit van de Boeing op 17 juli vorig jaar neerkwam. Het dorp wil daarmee zijn dankbaarheid uiten voor de humanitaire hulp die het afgelopen jaar kreeg vanuit Jejsk.

Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig met vluchtnummer MH17 vloog over oorlogsgebied en is waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden