Extra top over problematiek bootvluchtelingen

20-04-2015

BRUSSEL (ANP) - Donderdag wordt er een extra top gehouden in Brussel over de problematiek met bootvluchtelingen. EU-President Donald Tusk heeft de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen bijeengeroepen om te praten over wat Europa kan doen om te voorkomen dat vluchtelingen sterven op de Middellandse Zee.

,,De situatie in de Middellandse Zee is dramatisch en dat mag niet langer voortduren. Wij kunnen niet toestaan dat honderden mensen sterven bij de oversteek naar Europa'', zei Tusk in een videoboodschap. De Pool zei dat hij de top houdt om op het hoogste niveau te praten over wat Europa kan én moet doen om de situatie op korte termijn te verlichten.

De Pool verwacht geen ,,snelle oplossingen'' voor wat hij de wortel van migratie noemt. ,,Die is er gewoon niet.'' Wel zullen de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst met voorstellen komen voor concrete en nu te nemen maatregelen, zei Tusk.

Vier vragen

De top zal draaien om vier vragen, aldus de Pool: Hoe stoppen we de mensensmokkelaars die voor geld de levens van honderden mensen in gevaar brengen? Hoe kunnen we meer doen om mensen op zee te redden? Hoe helpen we de Europese landen die het meest worden getroffen door de vluchtelingenstroom en hoe kunnen we beter samenwerken met de landen waar de vluchtelingen vandaan komen of vertrekken?

,,Dit is niet een zaak van de zuidelijke Europese landen alleen. Dit treft ons allemaal, heel Europa. Daarom moeten we handelen, samen en nu'', zo besloot Tusk zijn boodschap.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden