Gemeente: opzet bij gasexplosies Venlo

15-06-2015

VENLO (ANP) - De twee explosies van zondagavond in een flatgebouw in Venlo waren volgens de gemeente geen ongeluk, maar opzet. Een woordvoerder van de Limburgse gemeente zei maandagavond voorafgaand aan een bewonersbijeenkomst dat iemand ,,opzettelijk gas heeft laten stromen''. Daarna ontstonden de ontploffingen.

Dat gebeurde in een flatgebouw aan de Gulikstraat in Venlo. Een bewoner liep brandwonden op. Hij is in het ziekenhuis opgenomen. Van minstens één woning in het gebouw zijn de voor- en achtergevel verdwenen. Meerdere appartementen zijn onbewoonbaar.

Of de 62-jarige gewonde bewoner ook verdacht wordt van de opzettelijke gasexplosie, kon burgemeester Antoin Scholten maandag op de informatiebijeenkomst niet zeggen. ,,Uit onderzoek door de technische recherche blijkt dat sprake is van opzet. Daarbij is ervoor gezorgd dat er veel gas in de woning vrijkwam.''

Onrust

Regionaal commandant van de Veiligheidsregio Limburg Noord vulde aan: ,,Alleen het aanspringen van de koelkast of het aandoen van een lichtschakelaar kan een enorme explosie veroorzaken.''

Bij de bewoners van het flatgebouw was onrust ontstaan omdat men dacht dat verouderde geisers explosiegevaarlijk zijn. ,,Het onderzoek door de recherche sluit andere oorzaken dan opzet uit'', benadrukte de burgemeester. Elf mensen kunnen nog niet terug naar hun appartement. Het zijn de bewoners van zes woningen die boven het appartement op de begane grond liggen. Deze bewoners kunnen in een hotel of vakantiehuisje terecht, aldus Scholten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden