• Start
  • Algemeen
  • Goederen in beslag genomen en vernietigd in Leeuwarden tijdens Actiedag Aanpak Growshops

Goederen in beslag genomen en vernietigd in Leeuwarden tijdens Actiedag Aanpak Growshops

27-05-2015

Op de 'Landelijke Actiedag Aanpak Growshops' van 26 mei 2015 heeft de politie in Noord-Nederland invallen gedaan in growshops en loodsen. Op één locatie in Leeuwarden werden zaken gevonden die kennelijk bestemd waren voor de inrichting en in bedrijf hebben van een hennepkwekerij.

Leeuwarden

Bij een inval in een bedrijf aan de Zwettestraat in Leeuwarden zijn spullen aangetroffen die kunnen worden gebruikt bij het inrichten en voeren van hennepkwekerijen.  Zo vond de politie grote hoeveelheden groeimiddel speciaal voor hennep, droogrekken, koolstoffilters en co2-boosters. Daarnaast zijn ook een hoeveelheid hennepzaad, informatie over hoe hennep wordt gekweekt en kweekschema’s aangetroffen. In containers naast het bedrijf zijn, naast oude goederen die ook gebruikt worden bij de inrichting van hennepkwekerijen, ook resten van hennepplanten aangetroffen.

Al het aangetroffen materiaal is direct afgevoerd en vernietigd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Opiumwet

Politie, Openbaar Ministerie, Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en Belastingdienst werken nauw samen met gemeenten, provincies en Rijk om de ondermijnende criminaliteit op alle fronten aan te pakken. Sinds 1 maart 2015 zijn alle handelingen strafbaar van personen en/of bedrijven die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen. Door deze wetswijziging worden alle schakels in de illegale hennepproductie aangepakt. Het gaat om personen en bedrijven die zelf niet telen, maar hun geld verdienen met de levering of financiering van goederen of diensten voor de illegale hennepteelt. Voorbeelden zijn growshops, verhuurders en bouwers van kweekruimten en elektriciens die illegale installaties aanleggen.

Ondermijning

Het kweken van hennep kent verschillende fasen, waarbij veel verschillende goederen en faciliteiten nodig zijn. Daarbij bestaat een groot risico op vermenging van onder- en bovenwereld. Het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van (schijnbaar) legale diensten zoals transport, opslag, financiën en huisvesting. Ondermijning gaat vaak gepaard met onder meer (brand)onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Vermenging van de onder- en bovenwereld ondermijnt de samenleving.

Bron: OM