Groningers kunnen zelf aardbevingen meten

27-05-2015

GRONINGEN (ANP) - Groningers kunnen voortaan zelf meten of er aardbevingen zijn. Sinds woensdag is er een speciale app te downloaden die bevingen waarneemt, de Bevingmeter. Het idee is dat er op deze manier een netwerk van minimaal 40.000 meetpunten ontstaat, aldus initiatiefnemer Stef van der Ziel van het bedrijf Schuddema woensdag.

De bevingen worden gemeten met de bewegingssensoren in een smartphone. De app meet ook de sterkte van de trilling. Bewegingen van de gebruiker worden eruit gefilterd.

Volgens Van der Ziel hebben 400.000 Groningers een smartphone. ,,Alleen al als slechts 10 procent daarvan de app downloadt, hebben we 40.000 meetpunten. Dat zijn er flink wat meer dan die paar honderd van de NAM en TNO.”

Unieke gegevens

De app levert unieke gegevens op, zegt de initiatiefnemer. ,,We kunnen straks precies zien waar een beving welke kracht had en hoe een beving zich door de provincie verplaatst.” Gebruikers kunnen via de app ook eventuele schade melden bij het Centrum Veilig Wonen of om juridische hulp vragen.

Tijdens de bekerfinale van FC Groningen tegen PEC Zwolle is het systeem al getest. In het Groningse stadhuis waren toen meerdere bevingmeters geplaatst. Na afloop bleek dat het stadhuis letterlijk op zijn grondvesten stond te trillen toen er gescoord werd.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden