Indonesië wijst gevangenenruil af

05-03-2015

JAKARTA (ANP) - Indonesië heeft het aanbod van Australië om twee in Indonesië ter dood veroordeelde Australiërs te ruilen tegen drie Indonesische drugshandelaren die vastzitten in Australië officieel afgewezen. Dat meldden Indonesische media donderdag.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed het aanbod dinsdag in een telefoongesprek met haar Indonesische collega Retno Marsudi. Indonesië staat op het punt de Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) samen met acht anderen te executeren vanwege drugsdelicten. Australië zet Jakarta onder druk om de levens van de twee te sparen.

Volgens het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen juridische basis voor een gevangenenruil en zijn er in de Indonesische wet geen regels voor. Volgens het departement is dat ook aan Australië gemeld. Canberra zegt daar geen informatie over te hebben gekregen.

Onder de andere ter dood veroordeelden zijn mensen uit Frankrijk, Brazilië, Filipijnen, Ghana, Nigeria en Indonesië zelf.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden