Internationaal tribunaal voor MH17 is optie

23-06-2015

DEN HAAG (ANP) - De oprichting van een door de VN-gesteund internationaal tribunaal is een optie die wordt onderzocht om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen. Persbureau Reuters meldde dinsdag dat dit zelfs belangrijkste optie is die Nederland bespreekt met bondgenoten.

Volgens twee anonieme bronnen tegen Reuters is op die manier de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen. ,,Een VN-tribunaal is de beste optie. We verwachten dat het de beste kans is op samenwerking van alle betrokken landen'', citeert Reuters een hooggeplaatste Nederlandse overheidsfunctionaris.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten weten dat de landen van het gemeenschappelijk opsporingsteam (Australië, Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne) ,,in voorbereiding op afronding van de diverse onderzoeken de beste opties voor vervolging bekijken. De vijf landen consulteren momenteel betrokken landen om steun te zoeken voor de beste optie.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden