Internationale (afpak) actiedag drugsonderzoek

door | jun 16, 19:06

Nederland – In het kader van een internationaal onderzoek naar het witwassen van opbrengsten van verkoop van synthetische harddrugs zijn op dinsdag 16 juni op 19 locaties in het land doorzoekingen verricht. Daarnaast hebben er, in het kader van dit onderzoek, nog 10 doorzoekingen plaatsgevonden in het buitenland. De doorzoekingen zijn hoofdzakelijk gericht op het traceren en in beslag nemen van vermogen, bankrekeningen, roerende en onroerende goederen. Gelijktijdig werd op 10 andere locaties administratie in beslag genomen. Er zijn drie aanhoudingen verricht en acht getuigen gehoord. Eén verdachte werd afgelopen week al aangehouden omdat deze op het punt stond om uit te reizen naar Spanje.

Hoofdverdachte

Het onderzoek startte in november 2013 nadat een vrachtwagen met chemicaliën vanuit België naar een groot XTC laboratorium in Borculo werd gevolgd. In juli 2014 werden tijdens een eerdere actiedag vijf verdachten aangehouden en werden er doorzoekingen verricht op 17 locaties. De hoofdverdachte in dit onderzoek, een 41-jarige inwoner van Zwaag is sinds begin juni 2014 gedetineerd, in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. Tegen hem loopt een ontnemingmaatregel van €10.500.000,-. Daarnaast heeft de Belastingdienst een vordering op deze verdachte open staan van €3.000.000,-.In februari werd deze man door het Hof in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar lijfsdwang.

Wapens, chemicaliën en drugs aangetroffen

Op meerdere locaties werden chemicaliën en apparatuur om synthetische harddrugs te produceren aangetroffen. Ook werden een in werking zijnde hennepkwekerij en vier vuurwapens (waarvan één automatische) gevonden. Daarnaast werden er een speedboot, contant geld, bankrekeningen en administratie in beslag genomen.

Internationale samenwerking

Deze internationale actiedag is een gezamenlijke actie van de politie, de FIOD, het Openbaar Ministerie, Europol, Eurojust, Defensie, het CJIB, Financial Intelligence Unit en diverse buitenlandse opsporingsdiensten. De doorzoekingen vonden plaats in zes landen; Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Hongarije en Tsjechië.

Aanhoudingen

De drie verdachten die werden aangehouden zijn een 49-jarige inwoner van Ermelo, een 43-jarige inwoner van Hilversum, een 77-jarige inwoonster van Amsterdam en een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De zoekteams van Defensie

Defensie beschikt over gespecialiseerde zoekteams. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken, of door muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.

Europol

Europol heeft ondersteuning verleend in deze operatie. Drie medewerkers hebben ter plaatse cross checks en analyses verricht met behulp van de zogenoemde ‘mobile office’.

Bron: politie.nl

Deel dit bericht met uw netwerk

Bezig met laden

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community