Internationale drugslijn stopgezet

09-06-2015

Etten-Leur, Roosendaal - De politie deelt een gevoelige klap uit naar een criminele 'familie' uit Roosendaal door een exportlijn van drugs te doorkruisen.

Vanmorgen, dinsdag 9 juni 2015, werden – in samenwerking met de gemeenten Roosendaal en Etten-Leur, de belastingdienst, de FIOD en het openbaar ministerie – op 24 adressen in de omgeving Etten-Leur en Roosendaal door ruim 200 politiemensen invallen gedaan en doorzoekingen uitgevoerd. Tegelijkertijd werd er binnengevallen op twee locaties in Zuid-Spanje. Een anderhalf jaar durend onderzoek ging hieraan vooraf, waarbij de Nederlandse overheid intensief samenwerkte met de Franse justitiële autoriteiten.

Crimineel vermogen

Het gaat om een criminele 'familie' waarin buitengewoon veel vermogen omgaat door de export van sofdrugs naar Frankrijk. Ze wordt ervan verdacht al jaren een drugslijn naar Frankrijk te exploiteren, waarmee ze vermoedelijk miljoenen euro's verdienden. De actie is erop gericht verdachten aan te houden, bewijslast te verzamelen en beslag te leggen op waardevolle spullen die met crimineel vermogen zijn gefinancieerd.

Arrestaties

Er zijn 6 verdachten aangehouden, te weten: een 50-jarige en een 34-jarige man afkomstig uit Roosendaal, een 41-jarige en 39-jarige vrouw, beiden eveneens afkomstig uit Roosendaal. 
De arrestanten zijn in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld en ingesloten in het cellencomplex. Ze worden o.a. verdacht van overtreding van de Opiumwet en witwassen. 
Tijdens de politieactie meldden zich twee mannen (25 en 27 jaar) met de Franse nationaliteit bij een van de bedrijfspanden in Etten-Leur. Zij kwamen kennelijk inkopen doen. Bij de arrestaties kwam € 21.000,- aan contant geld uit hun fouillering te voorschijn. Dit geldbedrag werd in beslag genomen. 

Beslag

Bij de diverse doorzoekingen werden geld, geldtelmachines, vuurwapens en auto's gevonden. De Spaanse autoriteiten legden in Zuid-Spanje beslag op een appartement en een Bentley. Ook de Nederlandse Belastingdienst heeft een auto geconfisqueerd vanwege een openstaande belastingschuld. 
Verder werden hennepgerelateerde goederen, een kleine hoeveelheid hasj en een hennepkwekerij aangetroffen. Tevens werd er beslag gelegd op een kapitale villa die vermoedelijk met crimineel geld gefinancierd is (witwassen). Daarnaast werd de administratie van de doorzochte bedrijfspanden meegenomen t.b.v. het verdere onderzoek.

Gemeente Etten-Leur

Burgemeester Van Rijnbach is zeer tevreden over de actie en ziet met belangstelling uit naar de resultaten: 'Wij vinden het belangrijk dat mensen in onze gemeente veilig wonen en werken. We stimuleren onze inwoners niet voor niets om melding te maken van verdachte situaties. We zijn dan ook blij dat de politie, samen met de andere betrokken organisaties, tijd en aandacht besteedt aan drugsonderzoeken. In onze gemeente is vandaag bij diverse bedrijven een onderzoek ingesteld. Ik heb begrepen dat in de panden materiaal is aangetroffen dat is gerelateerd aan de handel in drugs. De politie brengt nu voor ieder pand in kaart wat exact is aangetroffen. Op basis hiervan kunnen we beoordelen of we voldoende gronden hebben om de betreffende panden te kunnen sluiten, om de negatieve effecten van de handel in drugs terug te dringen.'

Gemeente Roosendaal

Burgemeester Jacques Niederer: 'Ik ben blij met de resultaten van deze zorgvuldig voorbereide en goed uitgevoerde, integrale actie. Deze actie laat zien dat de verschillende overheidspartners samen een vuist maken tegen de ondermijnende criminaliteit in onze regio. Een georganiseerde overheid tegen de georganiseerde criminaliteit.'

Er is beslag gelegd op een kapitale villa in Roosendaal die vermoedelijk met crimineel geld werd gefinancierd.

Bron: politie.nl

Deel dit bericht met uw netwerk