'Laksheid EU kost levens in Middellandse Zee'

15-04-2015

MILAAN (ANP) - De laksheid van de Europese Unie leidt ertoe dat vele migranten in de Middellandse Zee verdrinken, als ze proberen vanuit Noord-Afrika Italië binnen te komen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vindt dat niet te tolereren en roept de unie daarom op schepen naar het zeegebied te sturen om migranten te redden. Anders zal het aantal doden alleen maar toenemen, zegt adjunct-directeur Judith Sunderland in een reactie op de berichten over de dood van mogelijk vierhonderd migranten de afgelopen dagen.

Save the Children noemde dat aantal dinsdag op grond van getuigenverklaringen. Onder de ongeveer vierhonderd migranten die mogelijk omkwamen bij hun poging van Libië naar Italië te komen, zouden ,,vele jonge mannen, waarschijnlijk minderjarigen'' zijn.

Frontex, de EU-organisatie voor de grensbewaking, lanceerde in november de operatie Triton om het probleem van de bootvluchtelingen aan te pakken. Die is vooral gericht op het bewaken van de EU-grenzen. Frontex kwam in actie nadat Italië zijn eigen humanitaire operatie Mare Nostrum (Onze Zee) sterk had ingekrompen. Sindsdien varen er op de Middellandse Zee geen Italiaanse marineschepen meer die grote aantallen migranten kunnen opnemen.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden