levenslang en 30 jaar in Venrayse moordzaak

23-04-2015

Maastricht - ​De rechtbank Limburg heeft Geert G. en Lau G. vandaag veroordeeld voor het vermoorden en vervolgens wegmaken en gedurende 8 jaar lang verborgen houden van de lichamen van Fouad Bendella en Karim Fourkour. Aan Lau G. is een levenslange gevangenisstraf opgelegd en aan Geert G. een gevangenisstraf van 30 jaar.

Op 11 mei 2006 werden Bendella en Fourkour bij de politie als vermist opgegeven. Het laatste dat van hen bekend was, was dat zij die nacht op pad gingen om een hennepplantage in Venray te gaan rippen. Aanvankelijk werd de zaak bekend als de Venrayse vermissingszaak. Later werd duidelijk dat de jongens zeer waarschijnlijk niet meer in leven waren en is de zaak in de media bekend geworden als de Venrayse moordzaak. Pas nadat Geert G. in 2014 bij de politie uitvoerig is gaan verklaren, werden de lichamen in een bosperceel in Arcen gevonden.

Straf

De rechtbank legt aan Lau G. een levenslange gevangenisstraf op. Dat was ook de eis van de officier van justitie. Een andere straf is volgens de rechtbank niet passend, gelet op de initiërende, berekende en daarbij niets of niemand ontziende rol van Lau G. bij de gruwelijke feiten. Hij was bovendien de schutter.
De officier van justitie had tegen Geert G. een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. 
Volgens de rechtbank is dit verschil niet uit te leggen. Weliswaar had Geert G. een andere rol dan Lau G. – hij was niet de schutter en ook niet de bedenker van het plan - maar hij heeft wel een belangrijke rol gespeeld. Bovendien was hij volledig verantwoordelijk voor wat hij deed. Zijn verklaring dat hij onder druk van Lau G. meedeed, gelooft de rechtbank niet. Voorts worden voor enkelvoudige moorden doorgaans al hogere straffen opgelegd dan het openbaar ministerie in deze dubbele moordzaak tegen Geert G. eist. De rechtbank komt daarom tot een heel ander oordeel: Geert G. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar.
Beide verdachten moeten aan de nabestaanden van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 2000 en 10.000 euro. Deze bedragen bestaan grotendeels uit reiskosten en de kosten van de uitvaart van Fourkour in Marokko. 

Bron: rechtspraak.nl