'Lubitz: Op een dag kent iedereen mijn naam'

28-03-2015

DÜSSELDORF (ANP) - Copiloot Andreas Lubitz liep rond met het idee om een ,,spectaculaire gebaar te maken waardoor iedereen zich zou herinneren wie hij was". Dat heeft de ex-vriendin van Lubitz gezegd tegen de Duitse krant Bild.

De 26-jarige stewardess Maria, die in het echt een andere naam heeft, omschrijft haar ex als ,,gekweld" en een man die goed kon verbergen wat er werkelijk met hem aan de hand was. Volgens zijn ex werd Lubitz geregeld 's nachts wakker en schreeuwde hij: ,,We gaan eraan".

Vrijdag werd bekend dat er psychisch veel mis was met de copiloot die dinsdag vermoedelijk met opzet een vliegtuig van Germanwings liet neerstorten. Hij nam 149 mensen met hem mee de dood in. Uit een verscheurde doktersverklaring die bij huiszoeking door justitie bij de piloot thuis is gevonden, blijkt dat hij voor zijn werkgever had verzwegen dat hij ziek was en dat hij onder medische behandeling stond.

Geobserdeerd

De Franse krant Le Parisien meldde vrijdag ook al dat de keuze voor de Franse Alpen als crashlocatie niet toevallig hoeft te zijn. De Duitse vlieger zou ,,geobserdeerd'' zijn door het gebied en het op zijn duimpje kennen. Zijn vliegclub zou regelmatig uitstapjes maken naar het gebied Alpes-de-Haute-Provence, waar het vliegtuig neerstortte.

Lubitz ging ,,zeker één of twee keer mee'', aldus Ernst Müller van de vliegclub LSC Westerwald. Dieter Wagner, eveneens lid van de vereniging vulde aan: ,,Andreas vloog tijdens één van die reizen met mijn nichtje, die goed met hem bevriend was. Hij was gepassioneerd door de Alpen en zelfs geobserdeerd. Ik ben er zeker van dat hij het gebied waar hij het toestel liet crashen kende.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden