Miljardair Epstein dood gevonden

10-08-2019

NEW YORK (ANP) - De van kindermisbruik en mensenhandel verdachte miljardair Jeffrey Epstein is dood. De autoriteiten bevestigen tegenover Amerikaanse media dat zijn lichaam zaterdagochtend is gevonden in zijn cel. Hij is later doodverklaard in het ziekenhuis.

Ingewijden zeggen dat Epstein zich van het leven heeft beroofd. De 66-jarige zakenman zou vorige maand ook al gewond zijn aangetroffen in zijn cel. Hij had toen verwondingen aan zijn nek.

De autoriteiten arresteerden Epstein eerder dit jaar. Aanklagers stelden dat hij tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes seksueel heeft uitgebuit. Zij zouden betaald hebben gekregen om seksuele handelingen uit te voeren in zijn huizen in Manhattan en Palm Beach (Florida).

Volgens de autoriteiten zouden slachtoffers honderden dollars extra hebben gekregen als ze andere meisjes aandroegen. Epstein hing een gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd.

Kenniskring

Epstein wordt al veel langer achtervolgd door beschuldigingen over grootschalig misbruik van minderjarigen. Hij zat zo'n tien jaar geleden ook 13 maanden in de gevangenis nadat hij een schikking had getroffen die erg gunstig voor hem uitpakte. Epstein mocht toen regelmatig de cel uit om te werken.

De omstreden zakenman rekende veel machtige politici tot zijn kenniskring. Het ging onder meer om oud-president Bill Clinton en huidig president Donald Trump. Zij hadden zich al gedistantieerd van Epstein.

Gevolgen

Een van de vrouwen die zegt te zijn misbruikt door Epstein, reageerde in The New York Times teleurgesteld op zijn dood. Jennifer Araoz had graag gezien dat de zakenman zijn beschuldigers in de rechtbank onder ogen had moeten komen.

"Wij dragen de littekens van zijn daden de rest van ons leven met ons mee, terwijl hij de gevolgen van zijn misdrijven nooit onder ogen hoeft te zien", zei Araoz. Ze sprak de hoop uit dat de autoriteiten de handlangers van Epstein vervolgen.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN