Nabestaanden MH17 bekijken wrakstukken

03-03-2015

GILZE (ANP) - De eerste familieleden en vrienden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 hebben maandag en dinsdag op Vliegbasis Gilze-Rijen de wrakstukken van de Boeing 777-200 van Malaysia Airlines bekeken. Volgens het ministerie van Defensie zullen tot en met zaterdag meer dan vijfhonderd nabestaanden een blik werpen op de restanten.

De mensen krijgen in groepen een rondleiding door de hangar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zoekt naar de toedracht van de ramp. De wrakstukken moeten hierover meer duidelijkheid brengen. De restanten kwamen in december aan op de vliegbasis. Daar zijn ze gecontroleerd, gefotografeerd en gesorteerd op belangrijkheid voor het onderzoek.

Een team van internationale luchtvaartonderzoekers heeft vorige maand onderzoek gedaan bij de wrakstukken. Er is onder meer gekeken naar inslagpatronen en onderzoek gedaan naar breukvlakken. Binnenkort wordt begonnen met de driedimensionale reconstructie van een gedeelte van het toestel. De reconstructie richt zich op de cockpit en een gedeelte van de business class. Het gaat daarbij om een reconstructie van de buitenzijde van het vliegtuig, aldus de OVV.

Vlucht MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is uit de lucht geschoten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden