NAM tegen plan omgekeerde bewijslast

15-04-2015

DEN HAAG (ANP) - De NAM blijft schade die ontstaat door aardbevingen in Groningen compenseren, maar ziet geen noodzaak om omkering van bewijslast toe te passen voor de schadeafhandeling. Dat liet de Nederlandse Aardolie Maatschappij woensdag weten.

In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid te zijn voor het omkeren van de bewijslast bij schadegevallen na aardbevingen door gaswinning. De PvdA kwam hiermee op de proppen maar coalitiegenoot VVD is niet enthousiast. PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat het straks zo is dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet bewijzen dat schade niet is ontstaan door een beving.

De NAM vindt dat de huidige regeling voldoet. ,,Onafhankelijke schade-experts beoordelen of schade is ontstaan door aardbevingen. Bij onenigheid heeft de schademelder recht op een contra-expertise door een zelf gekozen expert. De kosten worden door NAM gedragen", aldus het bedrijf.

Gezamenlijk amandement

Vorig jaar diende de Partij voor de Dieren (PvdA) een soortgelijke motie in, maar die werd verworpen. Steun voor deze gedachte was er toen van SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en Groep Bontes/Van Klaveren. Samen met de PvdA ontstaat daarmee een meerderheid van 76. Ook de SGP staat er sympathiek tegenover, maar wil nog zien wat de uitwerking is.

Esther Ouwehand van de PvdD is heel blij met de steun, liet ze weten. Een wijzigingsvoorstel dat ze hierover heeft ingediend, wordt mogelijk nog gewijzigd en dan wordt het een gezamenlijk amendement met de PvdA. ,,Het is hoog tijd dat de slachtoffers worden ontlast van de spelletjes van de NAM'', aldus Ouwehand.

Complexe zaken

De VVD is niet enthousiast. Kamerlid André Bosman vraagt zich af waarvoor dit voorstel een oplossing biedt. ,,Complexe zaken gaan toch naar de rechter'', zei hij woensdag in het Radio 1 Journaal. Het gaat volgens hem bovendien om een zeer beperkte groep. Ook heeft hij zorgen over de precedentwerking van een dergelijke stap.

De Tweede Kamer praat donderdag over de mijnbouwwet, waar dit onder valt.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden