Nederland coördineert reddingswerk Nepal

28-04-2015

DEN HAAG (ANP) - Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties.

Dat zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66 hem bij afwezigheid van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vragen stelde over de hulp in Nepal. Kamp verwacht dat de VN de coördinatie over de 'search en rescue' weer snel overneemt, maar tot die tijd doet Nederland dat.

Een Nederlands hulpteam, dat uit 62 mensen bestaat, ging maandag direct na aankomst in de Nepalese hoofdstad Kathmandu aan de slag. De Nederlanders werken vanuit hun basiskamp vlakbij het vliegveld van de stad.

Meer dan 5000 mensen hebben de aardbeving in Nepal niet overleefd. Officiële bronnen zeggen tegen de BBC dat het dodental opnieuw naar boven is bijgesteld en vermoedelijk nog verder oploopt. Het aantal mensen van wie bekend is dat ze gewond zijn geraakt, is de 10.000 voorbij.

Eerder op dinsdag verhoogde het ministerie van Binnenlandse Zaken het dodental al naar 4349. In totaal zijn volgens de VN zo'n 8 miljoen mensen getroffen door de aardbeving van zaterdag. Ongeveer een half miljoen mensen is op de vlucht na de beving.

De hulpverleners kunnen de situatie nauwelijks aan, zei premier Sushil Koirala tegen de Britse zender.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden