• Start
  • Algemeen
  • Nederland repatrieerde inmiddels 143 Nederlanders uit Nepal

Nederland repatrieerde inmiddels 143 Nederlanders uit Nepal

30-04-2015

Eindhoven - Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft zich inspannen om de Nederlanders die uit Nepal weg willen zo snel als mogelijk te helpen bij hun vertrek. Nederland repatrieerde inmiddels in totaal 143 Nederlanders. Gisteren kwamen in Eindhoven al 40 Nederlanders aan. Vannacht komt in Rotterdam het door BZ en SOS International gecharterde toestel aan met 49 Nederlanders aan boord. Morgen komt het Belgische vliegtuig met 54 Nederlanders aan boord aan in Brussel. BZ heeft inmiddels samen met SOS een tweede vliegtuig gecharterd, dat binnenkort naar Kathmandu zal vliegen om Nederlanders op te halen.

Via familie en vrienden van reizigers en betrokken reisorganisaties heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken tot nog toe vernomen dat er ruim 750 Nederlanders in Nepal waren op het moment van de aardbeving. Ruim 500 van hen zijn inmiddels gelokaliseerd. Het is mogelijk dat een aantal Nederlanders dat niet gelokaliseerd is al uit Nepal is gereisd via een commerciële vlucht of anderszins.

BZ raadt Nederlanders die terug willen naar Nederland aan naar het vliegveld in Kathmandu te komen, voor zover dat mogelijk is. Mensen in het getroffen gebied zijn moeilijk of niet te bereiken vanwege de onbegaanbare wegen en de beperkte communicatiemiddelen. Om meer afgelegen gebieden te bereiken werkt Nederland er in overleg met internationale partners aan helikoptercapaciteit in de regio te regelen voor Nederlanders die vastzitten in de bergen.

Nederlanders op reis registreren zich niet altijd via de website van de ambassade. Het ministerie roept daarom de Nederlanders in Nepal die nog geen contact hebben gehad met Buitenlandse Zaken op zich te melden via het telefoonnummer +31(0)70-3486486. Ook het thuisfront wordt gevraagd contact op te nemen als dat nog niet is gebeurd. Als Nederlanders veilig zijn of terug in Nederland verneemt het ministerie dat ook graag.

Eerder deze week stuurde Nederland een expertteam naar Nepal om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving. Afgelopen weekend vloog het Nederlandse team met een transportvliegtuig van het ministerie van Defensie naar Kathmandu. Ook vervoerde het Nederlandse vliegtuig vijf ton aan hulpgoederen voor de noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

De honorair consul van Nederland in Nepal is sinds de aardbeving met hulp van de Nederlandse ambassade in India en extra ingevlogen consulaire BZ-medewerkers onafgebroken bezig met de opvang en ondersteuning van Nederlanders in Kathmandu. De Nederlandse ambassadeur in India reist morgen af naar de Nepalese hoofdstad om de Nederlandse inspanningen ter plaatse te ondersteunen.

In Den Haag is direct na de natuurramp een crisis telefoonteam ingesteld op het ministerie van Buitenlandse Zaken dat sindsdien vele honderden bezorgde familieleden en reizigers te woord heeft gestaan.

Bron: Rijksoverheid; Foto: ANP