Nederlander uitgeleverd in zaak kasteelmoord

28-04-2015

BRUGGE (ANP) - De Nederlander die in België wordt verdacht van betrokkenheid bij de spraakmakende kasteelmoord wordt dinsdag uitgeleverd aan België. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Brugge dinsdag bekend. Justitie denkt dat Franciscus L. mogelijk de tweede uitvoerder van de moord is.

Het DNA van de in Nederland opgepakte L. komt overeen met een gevonden spoor. België had om de uitlevering van de man gevraagd. Eind maart oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat L. uitgeleverd kon worden.

De moordzaak speelde zich drie jaar geleden af. Op 31 januari 2012 kwam de vrouw van kasteelheer Stijn Saelens thuis en trof een bloedspoor en een kogelhuls aan. Van haar man ontbrak toen elk spoor. Twee weken later werd zijn lijk gevonden in een nabijgelegen bos. De moord hield België weken bezig.

Ronnie van B.

De inmiddels overleden Nederlander Ronnie van B. uit Eindhoven wordt gezien als de uitvoerder van de moord. L. is zijn neef. Van B. werd ontmaskerd door een DNA-spoor dat in de hal van het kasteel werd gevonden.

Saelens' schoonvader en zwager (dokter André Gyselbrecht en zijn zoon Peter) worden gezien als opdrachtgevers. Zij leefden in onmin met Saelens. Gyselbrecht heeft verklaard Saelens alleen ,,een lesje'' te hebben willen leren.

Wanneer L. precies wordt uitgeleverd, daarover doet het parket geen uitspraken. L. moet na zijn uitlevering binnen 24 uur voor een rechter-commissaris verschijnen die bepaalt of L. wordt aangehouden.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden