Negen verdachten aangehouden na benauwde momenten in container

Rotterdam – Negen mannen kregen het maandagmiddag op de Maasvlakte te benauwd in de container waarin zij opgesloten zaten en sloegen alarm. Nadat zij door de hulpdiensten werden bevrijd en nagekeken waren door de ambulance zijn ze aangehouden omdat ze ervan worden verdacht ‘uithalers’ te zijn.

Negen verdachten aangehouden na benauwde momenten in container
Een uithaler is één van de schakels in de keten van de drugssmokkel. Drugs die verstopt in containers het land binnenkomt, moet door de uithalers weer uit die container gehaald worden. Dat dit werk niet zonder risico’s is, bleek vandaag maar weer. Negen uithalers zaten opgesloten in een container met boomstammen en kregen last van zuurstofgebrek. Zij alarmeerden de hulpdiensten die de container wisten te traceren en de mannen te bevrijden. Na een check door de ambulance zijn de mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Uithalers zijn een bekend fenomeen in de haven en met regelmaat vinden beveiligers en opsporingsdiensten uithalers op haventerreinen. De laatste weken is dit aantal erg gestegen. Binnen tien dagen zijn ruim 110 personen opgepakt die zich onbevoegd op een haventerrein begaven. Soms lopen deze personen los over de terreinen, maar soms maken zij gebruik van zogenoemde ‘hotelcontainers’, een container waarin zij zichzelf opsluiten of laten opsluiten in afwachting van de leeg te halen container. Zo’n opsluiting kan soms zelfs tot meerdere dagen duren. De vraag is of uithalers altijd bewust zijn welke risico’s zij nemen ten aanzien van het zuurstofgehalte en andere gassen die kunnen vrijkomen bij sommige ladingen. Nog los van alle andere risico’s die inherent zijn aan het hebben van een rol in een crimineel netwerk.

De hulpdiensten zochten vandaag, maandag 13 september, na het ontdekken van de eerste container nog verder naar een eventuele tweede container, omdat niet gelijk zeker was of de container die was gevonden ook de container was van waaruit gebeld werd. Toen dit rond half drie alsnog kon worden vastgesteld, schaalden de hulpdiensten weer af.

Bron: Politie; foto: pixabay

Recente berichten

Meer werken geen oplossing voor krapte, aantrekkelijker werk wel

Meer uren werken is geen oplossing voor de krapte die is ontstaan op de arbeidsmarkt.… Lees verder

september 17, 2021

‘Kwetsbare inwoners die herstellen na verward gedrag niet goed in beeld’

Chronische psychische problemen vragen om blijvende aandacht. Zorg en ondersteuning na een crisis mogen niet… Lees verder

september 17, 2021

60% Nederlanders maakt zich zorgen over hard stijgende energietarieven

De gastarieven hebben een recordhoogte bereikt. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden* is in… Lees verder

september 17, 2021

2 doden en 2 gewonden bij steekincident, man met kruisboog gewond

Bij een steekincident in Almelo, gevolgd door een man met ontbloot bovenlijf met een kruisboog… Lees verder

september 17, 2021

Gevangenisstraf voor bedreiging Pieter Omtzigt

Den Haag - Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep een 27-jarige man… Lees verder

september 17, 2021

Vordering KHN over coronamaatregelen nachtclubs en discotheken afgewezen

Den Haag - De voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank heeft de vordering van Koninklijke Horeca… Lees verder

september 17, 2021