OM eist acht jaar celstraf tegen waterpolocoach

door | mrt 4, 16:03 | Algemeen

DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van acht jaar en een beroepsverbod van tien jaar geëist tegen voormalig waterpolocoach Koen P. (34). Hij staat deze week bij de rechtbank in Den Haag terecht voor verkrachting, ontucht en aanranding van zes jonge waterpolosters, onder wie minderjarigen. Een van hen was tijdens de ontucht vijftien jaar, volgens het OM.

Justitie verwijt de voormalig assistent-trainer van Jong Oranje dat hij zes jaar lang misbruik heeft gemaakt van de meisjes door zijn hoge positie in de waterpolowereld. P. heeft een deel van de beschuldigingen bekend, maar in een aantal zaken ontkent hij dat hij seks had met de vrouwen die aangifte deden. De officier van justitie noemde het onaannemelijk dat er niets is gebeurd.

De man werd opgepakt in de zomer van 2018 na twee aangiftes van minderjarige pupillen, waarna meer aangiftes volgden. Hij zat ruim elf maanden vast.

Veel beroering

De officier van justitie noemde het “een zedenzaak van omvang die veel beroering heeft losgemaakt in de waterpolowereld”. De verdachte heeft in haar ogen op grove wijze misbruik gemaakt van de afhankelijke positie die zijn pupillen van hem hadden hadden. “Hij vergrote de druk door het stil te houden door ze voor te spiegelen dat het anders grote gevolgen zou hebben voor hun topsportcarrière. De verdachte heeft zich alleen laten leiden door zijn eigen behoeftes.”

P. zegt dat de slachtoffers hem overhaalden tot seks en betuigde in een aantal zaken spijt, maar hij is volgens het OM de enige die verantwoordelijk is. “Hij was de volwassene, hij was hun leerlingbegeleider op school en hij was hun coach bij de waterpoloclub. Uit het dossier komt een beeld naar voren van een zelfverzekerde man, die bot kan zijn, het altijd beter wist en wiens wil wet is.”

Donderdag is de laatste zittingsdag, dan komt de verdediging aan het woord. De rechtbank doet op 19 maart uitspraak.

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading