OM eist straf voor doodrijden 13-jarige

08-05-2015

ARNHEM (ANP) - Een 74-jarige vrachtwagenchauffeur uit Kapel-Avezaath die op 3 november een jongen van dertien doodreed in Buurmalsen, moet 240 uur werkstraf opgelegd krijgen. Dat eiste de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Arnhem, met daarnaast zestien maanden rijverbod waarvan twee maanden voorwaardelijk.

De man reed met zijn vrachtwagen rechtsaf een voorrangskruising op, mogelijk gefixeerd op een meisje dat steeds voor hem op de fiets reed. Toen zij rechtsaf geslagen was, trok hij op, maar hij schepte daarbij twee fietsende scholieren die van links kwamen: de jongen van dertien en zijn vijftienjarige zusje. Het zusje brak haar voet en scheurde haar enkelbanden.

Het meisje had naar haar broertje geroepen dat hij iets in moest houden om een botsing met het fietsende meisje te voorkomen. Van de vrachtwagen verwachtte ze dat hij zou stoppen, waardoor ze als grote zus nu kampt met schuldgevoelens, zo bleek uit haar slachtofferverklaring.

Chauffeurservaring

De chauffeur heeft niet goed zitten opletten en met zijn 55 jaar chauffeurservaring een grote steek laten vallen, vindt de officier van justitie. Dat maakt hem schuldig aan het dodelijke ongeval, hoe verschrikkelijk de man het zelf ook vindt. Daarom vindt de officier van justitie het - naast 240 uur werkstraf - nog niet genoeg dat hij tot nu toe zes maanden zijn rijbewijs is kwijt geweest.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden