OM eist werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hondeneigenaar na doodbijten labrador op strand Katwijk

door | mei 21, 11:05

De officier van justitie in Den Haag heeft woensdag 20 mei eenwerkstraf van 100 uur geëist tegen een 20-jarige vrouw uit Noordwijk. Ook eiste hij één  maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar, met de bijzondere voorwaarde dat zij drie jaar lang geen honden mag houden en bezitten. De houdster van zes honden, waaronder pitbulls, moest voor de rechter komen omdat zij ervan wordt verdacht dat door haar handelen de honden een labrador hebben kunnen doodbijten en verscheuren. Wat de officier van justitie betreft gaan de honden niet meer terug naar de eigenaar en hij vroeg daarom aan de rechter om de honden te onttrekken.
 
Op 15 december 2014 laat een vrouw samen met haar 2-jarige dochtertje in de Katwijkse duinen haar labrador uit. Een voorbijganger waarschuwt de vrouw dat ze haar labrador aan de lijn moet doen omdat er een groepje honden aankomt die al eerder een dodelijk bijtincident zouden hebben veroorzaakt. Kort hierop ziet zij de pitbullachtige honden aan komen lopen. Een van de honden geeft het meisje in de kinderwagen een lik en de pitbulls snuffelen vervolgens aan de labrador. De labrador maakt zich klein, maar wordt in de nek en oren gebeten. In totaal vallen alle zes de honden de labrador aan en de hond is kansloos. De eigenaresse schreeuwt en huilt en roept naar de 20- jarige vrouw die bij de honden lijkt te horen om in te grijpen. De verdachte reageert laconiek en roept de dieren niet tot de orde.

Een getuige helpt de hondeneigenaar om de dieren te verjagen. Maar het helpt niet, de honden zijn door het dolle heen en blijven maar bijten. Hierop vluchten de vrouwen samen met het kind weg, achter een afzetting met prikkeldraad. Wanneer de gewaarschuwde politie arriveert, zit een aantal van de honden inmiddels achter de koeien aan. Eén hond blijft agressief bij de labrador en blijft bijten. De agenten zien zich genoodzaakt om te schieten om zo de agressieve hond bij de labrador weg te krijgen. Het is dan al te laat, de labrador ligt dan al doodgebeten in het weiland.

De officier neemt het de verdachte zeer kwalijk dat zij de dieren niet aangelijnd uitliet en ook niet in de buurt van de honden liep. Hierdoor had zij geen controle over de honden. Zij wist dat de honden agressief konden zijn naar andere honden en voor één van de dieren gold zelfs een aanlijn- en muilkorfgebod. Hieraan hield de verdachte zich niet. Meerdere honden waren in het verleden al betrokken bij verschillende bijtincidenten. Daarnaast greep de verdachte niet adequaat in en oefende ze geen enkel gezag uit op de honden.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Bron: OM

Bezig met laden

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community