• Start
  • Algemeen
  • Politie constateert bij bijna 100 woningen inbraakgevoelige situaties

Politie constateert bij bijna 100 woningen inbraakgevoelige situaties

19-06-2015

Dommelstroom - De politie controleerde donderdagmiddag 18 juni preventief ruim 350 woningen in Budel, Son en Breugel, Geldrop-Mierlo en Nuenen. Tijdens de actie was de politie alert op inbraakgevoelige situaties bij woningen. Tevens werd ook gekeken of geparkeerde auto's op slot stonden en/of er kostbaarheden in het zicht lagen. Bij bijna 100 woningen constateerden agenten inbraakgevoelige situaties.

Dertig agenten gingen donderdagmiddag 18 juni op pad om preventief ruim 350 woningen te controleren op situaties die het voor inbrekers aantrekkelijk maken om hun slag te slaan. Tijdens de preventieactie lieten agenten zogenaamde "voetjes" achter bij woningen waar zij inbraakgevoelige situaties aantroffen. Dit zijn kartonnen voetjes in de vorm van een schoenafdruk met daarop de tekst: "Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn…". Een kleine 100 voetjes werden donderdag tussen 13.30 en 16.00 uur afgegeven of in brievenbussen gestopt. Het ging opvallend vaak om niet afgesloten deuren en poorten. Bij één woning stonden de sleutels zelfs aan de buitenkant op de deur, terwijl de bewoners niet thuis waren. Tevens werden diverse niet afgesloten auto's en fietsen aangetroffen. Tijdens de preventiecontroles gingen agenten het gesprek aan met de mensen in de wijk en kregen ze positieve reacties op de actie.

Contstateringen

In Budel werden 150 woningen gecontroleerd en kwamen 20 woningen met aandachtspunten in beeld. Het ging voornamelijk om niet afgesloten deuren en poorten, die insluipingen erg aantrekkelijk maken. In Son en Breugel bezocht de politie 75 woningen, waarvan 9 woningen met een niet afgesloten garage met daarin vaak ook nog niet afgesloten fietsen. In Mierlo bleken 35 van de 127 gecontroleerde woningen poorten en deuren niet op slot te hebben. 12 van deze panden hadden zelfs de voor- en achterdeur niet op slot zitten. 17 van de 50 gecontroleerde woningen in Nuenen bleken eveneens inbraakgevoelig vanwege niet op slot zittende deuren en poorten. Hier werden ook 8 onafgesloten auto's aangetroffen. Van de 54 woningen in Geldrop vertoonden 7 aantrekkelijke situaties voor inbrekers, zoals openstaande deuren/poorten en ramen en een steiger waar gemakkelijk op geklommen kon worden.

Maak het ze niet te gemakkelijk

De politie wil met deze actie inwoners bewust maken van inbraakgevoelige situaties in en rond hun woning. Inbraakstimulerende situaties voor woninginbraken zijn bijvoorbeeld openstaande en/of niet afgesloten ramen, deuren en poorten of kliko's, containers en ladders die het gemakkelijker maken om op een plat dak te klimmen. Maar ook stapels post die in het zicht liggen en de indruk kunnen wekken dat mensen op vakantie zijn. Bij inbraken die de afgelopen maanden plaats vonden in Budel, Son en Breugel, Geldrop-Mierlo en Nuenen zien we dat vrijstaande woningen en achterzijdes van panden een duidelijke voorkeur genieten bij de inbrekers. Evenals woningen waarvan duidelijk blijkt dat bewoners voor langere tijd afwezig zijn. Neem uw voorzorgsmaatregelen en maak het inbrekers niet te makkelijk. 

Bron: politie.nl