Politieactie in gebarricadeerde Spuistraat

25-03-2015

AMSTERDAM (ANP) - De politie is woensdagochtend rond 09.45 uur begonnen met het vrijmaken van de Spuistraat en het ontruimen van de gekraakte Tabakspanden in Amsterdam. Met behulp van onder meer een shovel worden de barricades verwijderd. Krakers die zich op de daken van meerdere panden in de straat hebben verschanst, worden door de mobiele eenheid met een waterkanon belaagd. Ze worden door de politie gemaand de panden te verlaten.

Een groep van veertig tot tachtig krakers bezette in de nacht van dinsdag op woensdag het zogenoemde Slangenpand, onderdeel van de Tabakspanden, in de Spuistraat en barricadeerde de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin. ,,Na een onrustige nacht is door de driehoek besloten de Tabakspanden te ontruimen'', meldt de politie woensdag.

De straat in het centrum van de stad is woensdagochtend door de politie afgezet. Krakers hebben zich verzameld op de daken van de panden en gooien vuurwerk, verfbommetjes en spullen naar benden.

,,De politie koos er bewust voor om in de nacht niet de confrontatie met de groep aan te gaan, maar er slechts voor te zorgen dat de onrust zich niet verder uitbreidde. De grootte van de groep en het slechte zicht in de nacht vormden daarvoor de belangrijkste redenen'', aldus een woordvoerder. ,,In de vroege ochtend heeft de driehoek (locoburgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie) besloten tot ontruiming van de panden over te gaan om verdere overlast voor de buurt te voorkomen.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden