Recordreeks van zeven tropische dagen in De Bilt

door | aug 12, 14:08

AMSTERDAM (ANP) – Met 30,0 graden in De Bilt heeft deze hittegolf om 13.00 uur opnieuw een record gebroken. Het is woensdag de zevende dag op rij met tropische temperaturen op het meteorologisch hoofdstation. Sinds het begin van de metingen in 1901 kwam een reeks van zeven dagen met 30 graden of meer in De Bilt nog nooit voor.

Tijdens deze hittegolf was het in De Bilt afgelopen donderdag voor het eerst tropisch met 31,0 graden. De kans is groot dat deze bijzondere reeks met een dag wordt verlengd. Volgens Weeronline en Weerplaza wordt het ook komende donderdag ruim 30 graden in De Bilt. Vrijdag is de serie tropische dagen waarschijnlijk voorbij.

Het vorige record van de langste reeks tropische dagen in De Bilt stond op 1941 en 1975 met zes dagen. In 1941 kwam de temperatuur in De Bilt van 7 tot en met 12 juli boven 30 graden uit. In 1975 was dat het geval van 4 tot en met 9 augustus.

Onweersbuien

De komende dagen krijgen we vaker te maken met regen- en onweersbuien. Deze buien kunnen verspreid over het land ontstaan en voor veel schade zorgen, meldt Weerplaza.

Volgens Weeronline is de afgelopen dertig jaar het aantal dagen met temperaturen van 30 graden of meer door het opwarmende klimaat fors toegenomen. Bovendien werden de tropische dagen steeds heter.

Dit is de 29e hittegolf en alweer de 13de van deze eeuw. Opvallend is dat tussen 1948 en 1975 geen enkele keer een hittegolf voorkwam.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community