'Regime Poetin kan uitlopen op chaos'

04-06-2015

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en de Europese Unie moeten zich erop voorbereiden dat de regeerperiode van Vladimir Poetin in Rusland uitloopt op chaos. Een staatsgreep, ziekte of grote demonstraties kunnen aan zijn bewind een einde maken. Dat stelt het gezaghebbende Britse Koninklijk Instituur voor Internationale Zaken (RIIA) in een studie over de situatie in Rusland.

Volgens het instituut zijn de keuzemogelijkheden van Poetin ,,onaangenaam klein''. Zijn regime wordt nu geconfronteerd met de zwaarste uitdaging in de vijftien jaar dat hij aan de macht is, aldus het instituut. Rusland is voor het eerst in zes jaar getroffen door een economische recessie. Die is het gevolg van de daling van de olieprijs en de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten het land hebben opgelegd wegens de annexatie van de Krim en de steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

In de loop van de tijd kan de economische stagnatie, die gepaard gaat met ,,de onhoudbare omvang van de corruptie in de hoogste kringen'' ertoe leiden dat de bevolking steeds vaker veranderingen eist, aldus het RIIA. Als het Kremlin vasthoudt aan een door de staat gedomineerd economisch beleid en de confrontatie met het Westen blijft zoeken, ,,wordt dat steeds gevaarlijker voor Europa en duur, zo niet rampzalig voor Rusland'', waarschuwt het instituut.

Poetin was van 2000 tot en met 2008 president, waarna hij onder president Dmitri Medvedev vier jaar premier was. In 2012 werd hij opnieuw president.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden