Saudi-Arabië zoekt nieuwe beulen

18-05-2015

RIYADH (ANP) - Saudi-Arabië is op zoek naar acht nieuwe beulen, die het toenemend aantal doodstraffen in het land moeten uitvoeren.

Voor de macabere baan zijn geen speciale kwalificaties vereist, blijkt uit de vacature. De beulen moeten ,,een terdoodveroordeling ten uitvoer brengen'', maar krijgen ook de taak om bijvoorbeeld handen af te hakken als iemand een minder ernstig vergrijp heeft gepleegd.

Het islamitische koninkrijk hoort bij de top drie in de wereld als het gaat om doodstraffen, zeggen mensenrechtenorganisaties. Het land kwam vorig jaar na China en Iran, volgens Amnesty International, en voor Irak en de Verenigde Staten.

Salarisschaal

Zondag nog werd een man onthoofd, de 85e executie van dit jaar. Daarmee nadert het aantal geëxecuteerden al het aantal van heel 2014, circa negentig.

De Saudische autoriteiten hebben niet duidelijk gemaakt waarom het aantal doodstraffen zo snel stijgt. Volgens diplomaten heeft het mogelijk te maken met de benoeming van meer rechters, waardoor de achterstand van de rechtbanken wordt weggewerkt . Politieke analisten vermoeden dat het toegenomen aantal terdoodveroordelingen ook een reactie kan zijn op de onrust elders in de Arabische wereld.

Volgens het applicatieformulier voor de baan geldt de beul als ,,religieuze functionaris'' en bevindt het loon zich aan de onderkant van de salarisschaal voor ambtenaren.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden