• Start
  • Algemeen
  • Sepot na diefstal vliegtuigwrak uit WO II bij Deelen

Sepot na diefstal vliegtuigwrak uit WO II bij Deelen

13-05-2015

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft besloten om een zaak van diefstal van vliegtuigonderdelen van een Messerschmidt 262 uit de Tweede Wereldoorlog teseponeren.Eind oktober 2014 werd daarvan aangifte gedaan door het Ministerie van Defensie.

De vliegtuigonderdelen, waaronder twee boordkanonnen, een deel van een vleugel en de cockpit, zijn in de Tweede Wereldoorlog in een weiland in een bomkrater bij vliegbasis Deelen begraven. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de onderdelen zijn opgegraven door betrokkenen van Museum Vliegbasis Deelen,  in overleg met de eigenaar van de grond. Het bestuur van het museum heeft de gemeente Arnhem achteraf geïnformeerd over de opgraving.

Formeel zijn de vliegtuigonderdelen eigendom van de Staat der Nederlanden. Het Ministerie van Defensie was ook niet geïnformeerd over de opgraving.

Opgravingen
In de regio Arnhem is in de Tweede Wereldoorlog veel strijd geleverd. Dat betekent dat er veel voorwerpen, waaronder munitie en explosieven en stoffelijke resten, in de bodem aanwezig zijn. 
Het is daarom verboden om zonder toestemming van de eigenaar en zonder vergunning van de gemeente opgravingen te doen. Het Ministerie van Defensie begeleidt de opgraving en levert de expertise. Voor opgravingen in een munitieverdacht gebied zijn specifieke vergunningen en opleidingen nodig. Verder bestaat er de mogelijkheid dat er ter plaatse stoffelijke resten worden aangetroffen die geïdentificeerd  moeten worden.

Het Openbaar Ministerie stelt vast dat de betrokkenen van het Museum Vliegbasis Deelen zonder toestemming van het Ministerie van Defensie en de gemeente Arnhem het vliegtuigwrak hebben opgegraven. Dat heeft het Museum Vliegbasis Deelen ook erkend.

Dwangsom
Aan de andere kant is het duidelijk dat de betrokkenen het vliegtuigwrak niet hebben opgegraven uit winstbejag,  maar om het tentoon te stellen in een museum. Dat blijkt ook uit het feit dat ze de opgraving achteraf hebben gemeld aan de stadsarcheoloog van de gemeente Arnhem en de politie. Verder hebben de betrokkenen tijdens de opgraving via de media aandacht gevraagd voor de opgraving.

De gemeente Arnhem heeft de zaak bestuursrechtelijk afgedaan met een preventieve dwangsom van € 15.000,--. Dat betekent dat bij een eventuele herhaling, dit bedrag moet worden betaald.

Het OM heeft besloten om deze zaak te seponeren, omdat er geen noodzaak is  tot verder strafrechtelijk optreden. De strafrechtelijk in beslaggenomen onderdelen van het vliegtuigwrak zullen geretourneerd worden aan de Staat.

Bron: OM